Tokom 2016.god. KBS Naisus je bio više nego aktivan i pored nedostatka finansija odnosno obećane pomoći Grada i Opštine, uspeo da sa svojim članovima bude veoma često na tronu.

Već na samom početku 2016.god. (03.-10.januar), maločlana ekipa Naisus-a učestvuje na 2.Tekvondo forumu – Youth workers in sport u Velingradu (Bugarska). Pored Bugarske i našeg Kluba, kao jedinih srpskih predstavnika, učešće su uzele sledeće nacije: Grčka, Makedonija, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Litvanija, Moldavija, Ujedinjeni Arapski emirati. Metode rada kao i inovacije, koje smo imali prilike da naučimo od strane grčkog majstora 8.DAN – Sakis Tsiobanoglou, u mnogome je pomogao i pomaže u radu sa našim članovima. Takođe, pored ovih znanja, raduju i nova poznanstva a posebno moldavskog majstora 5.DAN – Olega Perfilova, koji je inače doktor sportskih nauka. Tom prilikom je osvojeno i 6 medalja – 2 zlatne, 3 srebrne i 1 bronzana.

Mart mesec je doneo nove uspehe sa čak 4 takmičenja – Otvoreno prvenstvo Zrenjanina, Lola Open, Državno prvenstvo za kadete i seniore, kao i Liga Beograda. Nedostatak finansija najviše je uticao na malobrojnost ekipe a samim tim i na uspeh ali je tom prilikom njih četvoro osvojilo 7 odličja – 3 zlatna, 1 srebrno i 3 bronzana.

Iako april počinje neodlaskom na KUP Predsednika (02.-03.april – Bon, Nemačka), slede dva uspešna vikenda. Međutim, bez obzira što takmičari nisu otišli za Bon, put Nemačke je otišao Dejan Živković (03.-06.april) i tamo polagao za internacionalnog sudiju u borbama, i time predstavlja jedinog takvog južno od Beograda. Na Otvorenom prvenstvu Šapca (09.aprila) Uroš Mitrović uzima po jednu zlatnu i bronzanu medalju, da bi u Zagrebu na Otvorenom prvenstvu Hrvatske osvojio zlatno odličje, a samo malo sportske sreće je falilo da se okiti još jednom medaljom. Već 17.aprila Klub organizuje po prvi put 1.kolo Lige Niša u tehničkim  disciplinama te je tada osvojeno čak 15 zlatnih, 10 srebrnih i 6 bronzanih medalja.

Ni maj mesec ništa manje nije uspešan od prethodnog. Već na Prvenstvu Srbije za pionire i seniore do 21 godine (07.maj), najmlađi su imali zapažen uspeh. Posebno se ističe Vuk Manić, koji se popeo na najviši stepenik pijedestala okitivši se najsjajnijim odličjem, pritom pobedivši u čak tri meča. Usledio je Trofej Beograda (14.maj), kao jedno od prestižnijih takmičenja u Srbiji, na kom je osvojeno 3 srebrne i jedna bronzana medalja.

Ono što raduje jeste da se nakon punih 18 godina u Nišu održava međunarodno takmičenje a nakon Balkanskog prvenstva 1998.god. Još više raduje činjenica da je naš Klub na Asteriks Open-u (21.maj) osvojio čak 16 medalja – 10 zlatnih, 2 srebrne i 4 bronzanih, a time i pehar za 2.mesto u ekipnom plasmanu u konkurenciji formi. Kako se termin održavanja takmičenja poklopio sa Otvorenom prvenstvom Karlovca, to se nažalost nije otišlo put Karlovca (Hrvatska), ali se nadamo da se tako nešto neće ubuduće dešavati. Da je to bila samo uvertira, pokazala je sedmočlana ekipa na Tehničkom prvenstvu Srbije, osvojivši pritom 20 odličja – 5 zlatnih, 2 srebrna i čak 13 bronzanih. Da je ovo veliki uspeh, govori i činjenica da sem Uroša Mitrovića, ostatak ekipe čine takmičarski početnici, koji iza sebe imaju ne više od jednog takmičenja. Mora se napomenuti da nikakvu pomoć niti od Grada niti od Opštine nismo dobili, što je direktno uticalo na brojčanost ekipe kao i broj osvojenih medalja.

Takmičarsko polugodište KBS Naisus završava odlaskom Tehničke reprezentacije Srbije, čiji su članovi Uroš (reprezentativac) i Nebojša (trener reprezentacije), na Otvoreno prvenstvo Austrije (18.-19.jun), koje se održalo u Beču. Uroš je tom prilikom  učestvovao u čak tri discipline. U standardnim formama pojedinačno završio je u kvalifikacijama usled nedostatka koncentracije u samo jednom deliću sekunde, što je bilo dovoljno sudijama da presude neulazak u polufinale. U slobodnom stilu je završio na 8.mestu u veoma jakoj konkurenciji, mada ostaje žal za makar 3.mestom, koje je izmaklo usled prevelike želje, koja je prouzrokovala pad pri akrobaciji, iako je nakon istog nastavio i pobrao aplauz publike. Da se ne bi vratili u Niš bez medalje, u okviru juniorskog tima  (Mitrović, Jakšić, Subotić), Uroš se okitio bronzanim odličjem i time osvojio bodove na jedinstvenoj rang listi Evropske tekvondo unije.

Ni tokom leta se nije odmaralo već vredno radilo i treniralo. U ulozi internacionalnog sudije Nebojša uzima učešće na Evropskim  univerzitetskim  Igrama (28.-29.jul) održanim u Rijeci (Hrvatska). Tom prilikom je trebalo da učestvuju i tekvondisti Univerziteta iz Niša ali usled loše obaveštenosti od strane granskog nacionalnog saveza  kao i univerzitetskog, ipak su ostali uskraćeni za ovo prestižno takmičenje. Nakon jula meseca, usledio je međunarodni kamp u organizaciji TK Ares, logistički potpomognut od strane čelnika KBS Naisus. Kamp je održan na Vlasinskom jezeru od 15. do 22.avgusta, na kom su učešće pored niških uzeli i klubovi iz Beograda na čelu sa vrhunskim trenerima i nekadašnjim reprezentativcima – Nebojšom i Ljubišom Rakić. Takođe su na zavidan nivo svojim znanjem i umenjem podigli prvi čovek makedonskog tekvondoa – Aco Anastasov, kao i grčki stručnjak Andreas Christidis.

Septembar mesec nije samo obeležio početak nove školske godine već i istorijski uspeh za mladog Uroša Mitrovića a samim tim i za Klub. Već sredinom meseca počinje nizanje rezultata i to na Otvorenom prvenstvu Mađarske (Budimpešta – 17.septembar) gde Uroš osvaja najsjajnije odličje u okviru juniorskog tima. Istog vikenda (18.septembar) u Nišu se održava Prvenstvo centralne Srbije. KBS Naisus se tom prilikom okitio sa 10 zlatnih, 2 srebrna i 4 bronzanih odličja, kao i 1.mestom u ekipnom plasmanu tehničkih disciplina.

Da je gorepomenuti uspeh samo odskočna daska, potvrdio je osvajanjem čak 3 zlatne medalje na Balkanskom  šampionatu (Dubnica, Bugarska – 24.-25.septembar) mlađani Uroš Mitrović, postavši TROSTRUKI PRVAK BALKANA !!! Nakon teške borbe oko prikupljanja finansija, ipak uspeva da uzme učešće na Svetskom prvenstvu (Lima, Peru – 30.septembar-02.oktobar), gde je osvojio 11.mesto  u juniorskom timu. Iako ostaje žal za neulaskom u finale, mora se napomenuti ogromna želja celog tima kao i temperatura jednog od člana pri samom izvođenju.

Usled finansijskih problema, Klub ne učestvuje na KUP-u Srbije održanom u Beogradu 01.oktobra tekuće godine te rezultati sa ovog takmičenja nedostaju u do sada načinjenoj  zbirci. Kako ne bi oskudevali u takmičenju, odrađeno je 2.kolo Lige Grada Niša, čime je za ovu godinu trebala da se zaokruži takmičarska godina. Tom prilikom je Klub osvojio čak 19 zlatnih, 11 srebrnih i 15 bronzanih medalja, i time još jednom dokazao svoju dominaciju ustoličivšise na 1.mestu u ekipnom plasmanu, dok su TK Filip-Niš i TK Dae Han morali da se zadovolje 2. odnosno 3.mestom.

Za kraj 2016.god. Klub je uzeo učešće na Trofeju Voždovca (18.decembar) u Beogradu, gde su se medaljama okitili Uroš Mitrović zlatnom a Vuk Manić srebrnom u formama a zlatnom u borbama. Upravo ovim takmičenje se završava uspešna godina i to na ukupno 19 takmičenja osvojeno je 70 zlatnih, 32 srebrne i 45 bronzanih medalja, ali i 4 pehara – po dva za prvo odnosno drugo mesto.