Klub borilačkih sportova „Naisus“ je svrstan u grupu sportskih organizacija, čiji je godišnji program uvršten u redovno finansiranje od strane Grada Niša. Na osnovu Rešenja Gradonačelnika Grada Niša utvrđena je visina finansija, koja je umanjena u odnosu na traženi iznos. Upravo iz tog razloga na nekim od turnira planiranih u 2013.godini, a u cilju kako priprema tako i samog takmičenja, nismo mogli da učestvujemo u planiranom broju. I pored toga Klub je bio aktivan te učestvovao na čak 17 takmičenja.

Iako preko potrebna sredstva iz budžeta nisu dobijena na vreme, to nije sprečilo Klub da osvaja medalje i učestvuje kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima, sa konstantnom nadom da će ipak pomoć stići. Poput prethodne godine, i 2013.godina je bila uspešna, pa čak i uspešnija, ukoliko se sagleda broj osvojenih medalja. Osvojeno je ukupno 123 odličja i to 61 zlatna, 37 srebrnih i 25 bronzanih. Među osvojenim medaljama samo je 9 zlatnih i 3 srebrne osvojeno na domaćim takmičenjima, dok su 25 zlatnih, 16 srebrnih i 8 bronzanih osvojene na državnim prvenstvima a ostale na međunarodnim takmičenjima. Takođe se mora naglasiti da je Klub opravdao poverenje, koje je ukazano od strane Grada Niša, ali to nije bilo dovoljno za dobijanje obećane finansijske pomoći od strane Grada Niša na vreme.

Od 30.aprila do 02.maja u španskom Alikanteu održava se Evropsko tehničko prvenstvo na kome Nebojša Anđelković odlazi u ulozi Trenera tehničke reprezentacije Srbije. Kao jedini reprezentativac iz Niša a sada i deo Stručnog štaba reprezentacije, iz Alikantea se vraća sa istorijskim uspehom, gde je osvojeno jedno zlatno i dva bronzana odličja, a mora se napomenuti da prva himna koje je zasvirala jeste srpska „Bože pravde“. Pored turnira na kojima reprezentacija nastupa i postiže uspehe, na Balkanskom šampionatu uzima prvo mesto u ekipnom plasmanu i dokazuje Stručnom štabu reprezentacije (u kome je i Nebojša) da je spremna za Svetsko prvenstvo na Baliju (Indonezija). I pored velike vlažnosti vazduha, koja utiče na samu izvedbu takmičara, Nacionalni tim Srbije postiže do sada najveći uspeh ulaskom u finale i osvajanjem odličnog 7.mesta.

Takođe se mora napomenuti da su u austrijskoj prestonici na Otvorenom prvenstvu Austrije učestvovali Nebojša Anđelković kao Internacionalni sudija i Trener tehničke reprezentacije Srbije ali i Uroš Mitrović odnosno Aleksandar Kaličanin, nastupivši u okviru B tima reprezentacije !!! Kako im je ovo debitantski nastup rezultat na Otvorenom prvenstvu Austrije (15.jun) je ostao u drugom planu ali se mora napomenuti da su u konkurenciji od 300 takmičara iz 20 zemalja uzdignute glave izašli na tatami i takmičili se rame uz rame sa osvajačima svetskih i evropskih medalja.

Pored takmičarskih uspeha mora se naglasiti još jednom uspeh Nebojše Anđelkovića  kao Trenera tehničke reprezentacije Srbije da je omogućio da se po prvi put u istoriji Tehnička reprezentacija Srbije vrati sa Evropskog prvenstva i pritom  donese ne jednu već tri medalje. Takođe svojim radom i zalaganjem, kao i prethodim uspesima, Uroš Mitrović i Aleksandar Kaličanin bivaju uvršteni u B tim Tehničke reprezentacije, i time zajedno sa Nebojšom postaju jedini aktuelni tekvondo reprezentativci iz Niša. I iz tog razloga na kraju školske 2012./2013. godine upravo član našeg kluba – Uroš Mitrović, proglašen je za đaka generacije OŠ „Učitelj Tasa“. Na inicijativu prvog čoveka KBS „Naisus“-a, po prvi put u istoriji tekvondoa se organizuje trening Nacionalnog tima u Nišu, sa obećanjem da neće biti i poslednji. Međuklupska saradnja KBS „Naisus“-a i TK „Imperium“-a izrodila je vikend seminar održan u Nišu 22. i 23.juna, gde su svoja iskustva i znanja prenosili treneri istih. Jugoslav Nastić (trener TK „Imperium“-a) je bivši reprezentativac te pored osvajanja državnih prvenstava, osvajač je i bronzane medalje na Balkanskom šampionatu održanom u Turskoj (09.& 10.jun – Jedrene). Seminar je organizovan pod pokroviteljstvom Sportskog saveza Niša, kao deo projekta u borbi protiv nasilja u sportu, ali takođe pohvaljen i od strane Odseka za sport Grada Niša, koji je izašao u susret omogućivši salu. Kulminacija drugog kvartala predstavlja dogovor Sportskog saveza Niša i KBS „Naisus“-a da naš Klub bude jedan od učesnika projekta „Sport za sve“ te u letnjem periodu organizuje besplatne treninge za sve one početnike koji nisu u mogućnosti da izvrše plaćanje mesečne članarine usled loše materijalne situacije. Medijsku propagandu i reklamiranje ovog projekta započeo je upravo Nebojša Anđelković, gostujući 05.jula u emisiji Play off na regionalnoj televiziji Belle Amie.

I preko leta smo imali aktivnosti te 17. i 18.jula ugostili hapkido majstora Alksandra Đorovića, koji je tom prilikom demonstrirao kako elementarne tehnike, tako i one koje se koriste u militarističkom pristupu. Objašnjavajući psihologiju razmišljanja i moguće opasnosti u samoodbrani, ovaj mladi apsolvent Akademije unutrašnjih poslova je još malo približio ovu veštinu našim članovima. Od 05. do 09.avgusta  veliki prijatelj kluba i nekadašnji reprezentativac Grčke – Ioannis Zarkadas, učinio nam je tu čast i zadovoljsto da tih par dana prikaže neke novine u izvođenju najčešćih takmičarskih tehnika. Kao neko ko ima velikog iskustva na tatamiju ali i činjenice da je na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja upisao magistraturu, govori o kvalitetu samog treniranja i podučavanja od strane istog. Takođe smo od 18. do 22.novembra ugostili Aleksandra i Alesiju Pejčić, koji su nam prikazali neke nove načine kondicione pripreme. Iako su univerzalna vežbanja, ovom prilikom su prilagođena karakteristikama tekvondoa i borilačkih sportova, te prikazana uz dodatna objašnjenja o načinu njihovog izvođenja.

Svim prethodno navedenim  činjenicama pokazali smo još jednom da je naš Klub dostojan finansiranja iako u 2013.godini niti jedna donacija i/ili finansijska pomoć nije dobijena, sve do 30.decembra. Aktivnostima koje su pobrojane ukazano je da je Klub jedan od malobrojnih (a veoma često i jedini) tekvondo predstavnik Grada Niša, kako na domaćim tako i na inostranim turnirima. Sprovođenje planiranih akcija nije u potpunosti izvedeno, upravo usled nedobijanja obećane pomoći na vreme ali usled velike želje, kako članova Kluba tako i ljudi koji ga vode, kao i entuzijazma, uspeli smo da prevaziđemo prošlogodišnji uspeh (osvojene su 123 medalja a prošle godine 102) i da budemo najaktivniji tekvondo klub (zbir svih aktivnosti svih tekvondo klubova jednak je aktivnošću našeg).

Nadamo se da će 2014.godina biti još uspešnija i blagorodnija za sve nas. Neka nam se želje što na duši nam snivaju obistine se za dobrobit i blagostanje svih nas.