Клуб борилачких спортова „Наисус“ је протеклог викенда учествовао на Европском првенству за децу. Нажалост такмичари КБС Наисус-а нису успели да се домогну медаља.

     Спортска хала „Ранко Жеравица“ на Новом Београду је 22.октобра угостила око 400 такмичара из целе Европе. Око 100 екипа извело је своје најмлађе пулене да се опробају у олимпијској дисциплини.

Екипа КБС Наисус (с лева на десно): Теодор Митић, Вера Јовановић, Стефан Рашковић, Вељко Ристић и Небојша Анђелковић (тренер)

  •      Након КУП-а Србије наступ на Првенству старог континента узело је 4-оро наших такмичара. Квалитет такмичара наравно да је био на завидном нивоу. Тиме је оправдало епитет свог назива. Екипа КБС Наисус-а овог пута није освојила одличје. Имајући у виду (мало је рећи) скромну помоћ Града за целу годину, и само учешће је огроман успех. По ко зна који пут понављам да челници Града и Општине и нашој деци требају помоћи већим финансијама. – рекао је први човек КБС Наисус-а – Милан Анђелковић.

     Екипу КБС Наисус-а (галерија) на Европском првенству за пионире 2023 чинили су:

  • Стефан Рашковић – квалификације,
  • Вељко Ристић – 13.место,
  • Теодор Митић – 6.место,
  • Вера Јовановић – 4.место.

     Млађани Стефан Рашковић није успео да победи без мало 3 године старијег противника. Насупрот њему нашао се Artem Melnyk из Украјине. За разлику од њега, Вељко Ристић је у првом колу показао свој квалитет. Савладао је Рељу Коматину из Црне Горе. У следећем колу на татами пред њим је стао Валентин Лазаров из  Бугарске.

  •      Познајемо добро такмичаре из Бугарске, пошто се релативно често срећемо на такмичењима. Имају веома добру пионирску школу, што су и овог пута доказали. Успео сам да надокнадим заостатак у рундама и изједначим на 1:1. Али у трећој рунди је бугарски репрезентативац имао више концентрације. – рекао је благо потиштено Вељко Ристић.

     Вера Јовановић је са великим ентузијазмом дошла на Европско првенство. Као актуелни шампион Србије и вицешампион КУП-а, знала је да је чека лавовска борба.

  •      Имала сам среће да у првом колу будем слободна. Први меч је био са Нађом Ралић (ТК Бањица – Београд), која је победила са 2:0 бугарку Petya Mladenova. Иако сам са њом већ радила на државном првенству, ипак сам морала да будем опрезна. Успела сам да искористим исту тактику и дођем до жељене победе. У четвртфиналу на татамију је наспрам мене стала Аманда Хукић (Босна и Херцеговина). Како је била виша од мене, морала сам свој план да изведем до перфекције. Међутим, начин суђења главног арбитра ме начисто избацио из колосека. Управо ту моју тактику је онемогућио и тиме олакшао мојој противници пролаз. Касније се испоставило да је управо она узела титулу европског шампиона. – рекла је ипак задовољно Вера Јовановић.

     Најбољи на КУП-у Србије и актуелни државни вицешампион Теодор Митић за врло мало је остао без медаље.

  •      Максимално сам био сконцентрисан на ово такмичење. Послушао сам све савете тренера и то је уродило плодом прва два меча. Декласирао сам украјинског репрезентативца Pavlo Papp. Са 2:0 сам му показао да још треба да вежба. Затим је уследила борба са Страхињом Тресиглавић (ТК Фаворит – Нови Сад). Мислио сам да ћемо се срести на КУП-у Србије али ипак нисмо. Он је тада успео да победи Вељка Ристића. Нашао сам прави начин да му приђем и покажем себе у најбољем светлу. У четвртфиналу на наспрам мене изашао је веома незгодни Ulvi Mammadov из Азербејџана. Гледајући са тренером његов претходни меч, направили смо добру тактику. У првој рунди се уопште нисам снашао. Али зато је друга била далеко неизвеснија. Он је ипак фортуну имао на својој страни и добио је резултатом 27:25 у последњој секунди. Касније се домогао сребрне медаље изгубивши од феноменалног молдавца Gabriel Derenov.  – рекао је делимично задовољан Теодор Митић.

 

     Осврт на такмичења и успех на истом, направио је и тренер Клуба.

  •      Иако је изостала медаља, резултат је био задовољавајући. Наступ на овако великом такмичењу је успех сам по себи. Надомак одличја са Европског првенства за пионире били су Вера и Теодор. Видео се недостатак искуства са овако великих наступа. Али радује чињеница да им за бољи резултат врло мало фали. О нивоу учесника је илузорно говорити јер се ипак ради о Првенству старог континента. Ово учешће сигуран сам да представља само ветар у леђа за наше пулене. – рекао је главни тренер КБС Наисус-а – Небојша Анђелковић.

     У наредном периоду КБС Наисус очекује неколико такмичења. У зависности од финансија учешће ће се узети и на неким од међународних турнира. У плану је учешће на Корио Опен – Блаце (12.новембар) и Елит Опен – Београд (18.новембар). Остају и припреме за Европско првенство у формама у аустријском Инсбруку (24.-26.новембар).