Позовите нас +381 64 288 5 992Јастребачка 27, 18116 Ниш

(Master poomsae) мајсторске форме

КОРИО (Koryo)

КОРИО (Koryo) - је прва мајсторска форма и добила је име по истоименој Корио династији, која је одбила нападе Монголских племена. Управо је дух тог времена утицао на начин извођења форме те сваки покрет осликава снагу и енергију потребну за контролисање и савладавање Монгола. Изглед форме представља кинеско слово "сонбе" или "сонби" (seonbae / seonbi) што значи учен или вешт човек, те форма одише снажним духом борилачке вештине.

КУМГАНГ (Keumgang)

КУМГАНГ (Keumgang) - значи дијамант што представља чврстину и тежину, али такође је то и назив најлепше планине у Кореји, као и оличење најјачег ратника. Тако да поред чврстине и снаге, форма представља и лепоту, али и понос оног који је изводи.

ТЕБЕК (Taeback)

ТЕБЕК (Taeback) - је добио име по истоименом граду који се налази у близини планинског ланца Бекду (Baekdoo). Управо на на једној од планина овог ланца је легендарни Дангун основао Корејску нацију, те од тада је Бекду свето место и симбол Кореје. Сама реч тебек у буквалном преводу значи лакоћа, те се покрети у форми са лакоћом изводе не само тачно и брзо, већ са одлучношћу и снагом поредећи се са колевком Корејског народа. Изглед форме подсећа на кинеско слово које симболизује везу између неба и земље, тј. означава човеково постојање на земљи засновано на небеским правилима.

ПЈОНГВОН (Pyongwon)

ПЈОНГВОН (Pyongwon) - представља огромну равну површину која означава извор живота за сва бића. Ова форма се базира на идеји мира и борбе произведених из принципа порекла и потребе. Изглед форме представља значајност порекла и трансформацију величанствености.

СИПЂИН (Sipjin)

СИПЂИН (Sipjin) - је име добила по кинеском симболу 10, који представља десет ентитета дуговечности, и то: два небеска тела (Сунце и Месец), три природна извора (планина, вода и камен), две биљке (дрво бор и биљка вечне младости) и три животиње (корњача, јелен и врана), пружајући веру, наду и љубав у циљу човековог постојања. Такође означава и бесконачну нумерацију кроз децимални систем као и непрекидан развој.

ЏИТЕ (Jitae)

ЏИТЕ (Jitae) - назив изведен из симбола земље, у смислу да се све рађа из земље и у њу враћа. Као што Ум и Јанг представљају две нераскидиве супротности, тако и земља представља и почетак и крај свега. Са друге стране представља човека који са обе ноге стоји на земљи са упереним погледом у небо. Ово симболизује различите аспекте људског постојања и његове борбе за опстанак, као ратника који тежи ка небу.

ЧОНКВОН (Cheonkwon)

ЧОНКВОН (Cheonkwon) - карактерише се симболом неба односно небеске невероватне моћи, која је извор свега па и самог космоса. По веровањима цхеонкwон је форма која представља нешто мистериозно, бескрајно и дубоко. Такође, изглед форме симболизује човек који силази са неба, подређује се небеској вољи, дарован небеском снагом, што представља јединство небеса са човековим постојањем.

ХАНСУ (Hansoo)

ХАНСУ (Hansoo) - представља симбол воде која својом флуидношћу се лако адаптира у природи, а такође и супстанца од које зависи опстанак и раст свих живих бића. Самим тим симболизује и раст, снагу и слабости, великодушност, харминију и адаптабилност. Међутим, ХАН се може различита значења: бројност, знатност, подједнакост, али такође и рај и корен који прожима све остало. Изнад свега вода поседује карактеристике несаломивости и флексибилности, те покрети у форми су лагани али течни као кап воде која стреми ка океану.

ИЛИО (Ilyeo)

ИЛИО (Ilyeo) - карактерише јединство духа (психе) и тела (материје), која је преузета из будизма за време Шила династије. Свастика симболом је меморисано заувек учење Светог будисте Wонхyо-а, које говори о уједињењу и хармонизацји тела и ума, материје и духа, ентитета "ти" и "ја", односно концентрише се на остављању иза себе свих материјалних ствари, опсесија и спољашњих утицаја.