Позовите нас +381 64 288 5 992Јастребачка 27, 18116 Ниш

Тренирајте са нама

Придружите нам се као…

Полетарци

Најмлађи полазници (већ од 2,5-3 године) кроз игру уче правила понашања и лепог васпитања, али и развијају своју моторику, притом директно вршећи утицај на превентиву или корекцију деформитета. Правилним растом и развојем од малих ногу, деца стичу здраве навике, које ће им олакшати даљи живот и прелажење препрека ка будућим достигнућима.

Такмичари

Почевши већ од 7 године па на даље, постоји могућност учествовања на такмичењима различитог нивоа, што наравно изискује одређену психо-физичку припрему. Интензивним тренинзима подиже се квалитет моторичке и функционалне способности потребне за спортску форму, чиме се омогућује постизање бољег резултата и такмичарског успеха.

Рекреативци

Прави начин да покренете себе и све последице неактивности анулирате, јесте рекреативно тренирање теквондоа, без обзира колико година имате (јер никад касно није) или ког сте пола. Такође, адекватно и индивидуално сагледана припрема физичке активности почевши од загревања и разгибавања, па све учења одређених елемената вештине; доводи до бољег здравственог стања па чак и успоравања или делимичног излечења неких проблема (последице остеопорозе, неких дегенеративних проблема, и сл.).

Функционални тренинг

Специфичан вид рекреације, који није ограничен старошћу ни полом, а који врши припрему организма за свакодневне задатке и послове, те их олакшава. Са друге стране везан је и за припрему теквондиста, пошто побољшавањем кондиционог статуса у најширем смислу утиче на квалитет перформанси спортисте.

Заинтересовани сте

Пријавите се

Можете се пријавити лично, телефоном (064 288 5 992) или контакт формуларом испод где ћете оставити своје податке, одабрати програм за који се пријављујете и ако имате било какво питање.

Најкасније у року од 24 часа ћемо вас контактирати са детаљима о вашој пријави.  Утицај на телесни статус детета

  Теквондо и деца

  Од самог рођења детета, оно сваког трена учи те покушава свакодневно да нешто ново учини мотивисано нагоном и осећајима. Из дана у дан радозналост детета изазвано различитим стимулусима, води ка саморазвоју. У каснијем периоду, дете путем копирања, као и правилних и неправилних покушаја, временом стиче одређена знања и умења како вербална тако и моторичка.

  Одређени временски периоди у развоју детета, када се развијају засебне способности и карактеристике, називају се сензибилне развојне фазе. Циљ јесте да се од малена на најбољи могући начин делује у оквиру сензибилних фаза детета те потенцијал буде максимално искоришћен. Управо на тај начин максималним развојем способности, могућност постизања значајних резултата је на далеко вишем нивоу.

  Све већа неактивност деце доводи до све веће експанзије постуралних поремећаја – равна стопала, „Х“ и „О“ ноге, сколиоза, кифоза, лордоза, мишићна инсуфицијенција, и др. Повећаним интересовањем за провођење све већег временског периода уз компјутере, телефоне, телевизоре, и сл., директно утиче на неправилан положај тела а самим тим и на развој унутрашњих органа (дисајних, кардиоваскуларних, и др.).

  Како би све горе наведено спречили, то се користе сва знања стечена како путем конвенционалне едукације, тако и мноштва различитих семинара. Почевши од елементарних кретњи па све до комплексних комбинација техника и покрета, утицај истих је вишеструк.

  Превенција и корекција постуралних деформитета врши се из тренинга у тренинг у којима су имплементиране преко потребне вежбе, како би се деци омогућио правилан раст и развој али и напредак у психо-физичком смислу. Поред поменутог, хипокинезија утиче и на појаву меланхолије, апатије па чак и депресије, па теквондо код деце представља врсту иницијалне каписле, која спречава статичност и увећава динамичност духа па самим тим и тела.

  Тренирањем теквондоа и постизањем успеха (како учење нових техника, тако и такмичарских), деца уче да препознају различите ситуације и брже изналазе решење за исте. Правилним каналисањем енергије усмерено је стицању нових сазнања, али и учењу нових кретних активности и/или побољшању моторичких способности (снаге, брзине, издржљивости, флексибилности, прецизности, координације, и сл.).

  Спортски начин живот представља синоним за здрав начин живота, првенствено из разлога одбојности од свега што би негативно утицало на здравље спортисте. Међутим, тренирање односно када организам излажемо повећаном физичком напору, не само да добијемо на квалитету телесног статуса већ се врши директан утицај и на физиологију организма те се самим тим и отпорност повећава.

  Управо појачавањем имуног система, дете које је у спорту (у овом случају теквондоу) далеко више ће одолевати различитим агенсима односно изазивачима болести.

  Закључак ове приче јесте да су теквондо и деца компатибилни, те како је здравље деце на првом месту, решење енигматике – на који спорт дати дете, само се намеће.

  Заинтересована деца из Ниша и околине могу присуствовати тренинзима са родитељима и одлучити да ли је теквондо прави спорт за њих. Дођите да се дружимо.

  Најчешћа питања

  Било која здрава особа може да се бави теквондоом. Једино они који су добили забрану од стране лекара, морају испоштовати њихову препоруку и/или наредбу, а посебно уколико се односи на кардиоваскуларне проблем. Управо из тог разлога је потребно да се у Спортском диспанзеру одради преглед, којим ће се утврдити здравствено стање. Чак је за неке здравствене проблеме и препоручљиво бављење физичким активностима, те су тренинзи тим особама мање или више адаптирани.

  У зависности у ком се стадијуму налази, тренирањем теквондоа ће решити у потпуности или макар помоћи и ублажити тренутно стање. Знањем и искуством са једне стране али и помоћним средствима и реквизитима са друге стране, школовани тренери ће препознати и дати све од себе у решавању проблема.

  Већ деца од 2,5-3 године старости могу да крену да тренирају у нашем клубу у оквиру школице спорта. Наиме, водимо се како старим тако и новим сазнањима о расту и развоју деце, те периодима сензибилних фаза, када се одређене способности и карактеристике највише и најбоље развијају и свој максимум достижу.

  Без обзира да ли сте тренирали и шта у претходном периоду, горња граница не постоји већ је битно да човек жели да тренира, с тим што је тренинг усаглашен како са годинама, тако и са могућностима вежбача.

  За почетак је потребна мајица кратких рукава и доњи део тренерица односно дужи шорц и патике за трчање (уколико се тренинзи одвијају на отвореном). Девојчице могу обући и хеланке.

  Свако може да тренира и чак до одређеног нивоа постигне и резултат. Да ли ће резултат бити само побољшан здравствени билтен и стање кондиције, или ће се домоћи неког одличја па и националног тима, то зависи од више фактора али ништа није немогуће. Са друге стране, теквондо представља комплексну борилачку вештину, која је саздана од неколико сегмента (борбе, форме, самоодбрана, приказ техника, приказ снаге, и сл.) те свако може пронаћи себе у некој од категорија.

  Наравно да флексибилност омогућава боље извођење одређених (а посебно високих ножних) техника али то не значи да уколико особа није у старту разгибана, не може да се бави теквондоом. Такође боља флексибилност смањује могућност повређивања те су вежбе за њен развој саставни део сваког тренинга.

  Правилан положај тела је превасходни задатак на који се обрати пажња те се вежбама исти учвршћује и ствара навика како код статичком (стајање, седење па и лежање) тако и код динамичком смислу (ходање, трчање, и сл.). Снага мишића и преко ње и брзина покрета и кретања, утичу и како на извођење техника, тако и на саму координацију, која се путем различитих кретних задатака побољшава. Такође је флексибилност једна од одлика, коју смо претходно објаснили, да утиче и на смањење поређивања и на квалитет извођења технике и кретања. Прецизност вођења сопственог тела до одређеног циља се различитим методама вежба, да би на крају и издржљивост у најширем смислу те речи великим бројем понављања била на завидном нивоу. Осим моторичких способности, теквондо утиче и на развој и побољшање карактеристика попут самопоуздања, упорности и истрајности, поштењу, поштовању, социјализацији, и још много тога што ће допринети изградњи здраве личности.

  Једна од великих предности теквондоа у односу на друге спортове а посебно колективне јесте развој свих мишићних група подједнако. Чест је случај да се не обрати пажња на “рецесивну” страну тела већ напротив да се доминантна још и више истакне и вежба. На тај начин имамо велики дисбаланс не само у снази већ и у изражености мишића односно рељефу истог, што подстиче кривљење кичменог стуба ка мање вежбаној страни тела, а то даље доводи до појаве сколиотичног лошег држања. За разлику од овако “дисбалансираних” спортова, у теквондоу важи принцип подједнаког развоја свих карактеристика (самим тим и снаге, брзине, флексибилности, координације, и др.) леве у односу на десну страну тела.

  Наравно да може. Управо различитим вежбама, које су саставни део теквондоа, долази до промене односа процента масти и мишића у организму, што доводи до жељеног циља. Сегмент кардио вежби како у почетном делу тренинга али и у главном, доводи до тзв. „топљења масти“ док вежбе растезања доприносе обликовању мишића те и не чуде лепо формирана тела теквондиста.