Klub borilačkih sportova „Naisus“ je proteklog vikenda učestvovao na Evropskom prvenstvu za decu. Nažalost takmičari KBS Naisus-a nisu uspeli da se domognu medalja.

     Sportska hala „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu je 22.oktobra ugostila oko 400 takmičara iz cele Evrope. Oko 100 ekipa izvelo je svoje najmlađe pulene da se oprobaju u olimpijskoj disciplini.

Ekipa KBS Naisus (s leva na desno): Teodor Mitić, Vera Jovanović, Stefan Rašković, Veljko Ristić i Nebojša Anđelković (trener)

  •      Nakon KUP-a Srbije nastup na Prvenstvu starog kontinenta uzelo je 4-oro naših takmičara. Kvalitet takmičara naravno da je bio na zavidnom nivou. Time je opravdalo epitet svog naziva. Ekipa KBS Naisus-a ovog puta nije osvojila odličje. Imajući u vidu (malo je reći) skromnu pomoć Grada za celu godinu, i samo učešće je ogroman uspeh. Po ko zna koji put ponavljam da čelnici Grada i Opštine i našoj deci trebaju pomoći većim finansijama. – rekao je prvi čovek KBS Naisus-a – Milan Anđelković.

     Ekipu KBS Naisus-a (galerija) na Evropskom prvenstvu za pionire 2023 činili su:

  • Stefan Rašković – kvalifikacije,
  • Veljko Ristić – 13.mesto,
  • Teodor Mitić – 6.mesto,
  • Vera Jovanović – 4.mesto.

     Mlađani Stefan Rašković nije uspeo da pobedi bez malo 3 godine starijeg protivnika. Nasuprot njemu našao se Artem Melnyk iz Ukrajine. Za razliku od njega, Veljko Ristić je u prvom kolu pokazao svoj kvalitet. Savladao je Relju Komatinu iz Crne Gore. U sledećem kolu na tatami pred njim je stao Valentin Lazarov iz  Bugarske.

  •      Poznajemo dobro takmičare iz Bugarske, pošto se relativno često srećemo na takmičenjima. Imaju veoma dobru pionirsku školu, što su i ovog puta dokazali. Uspeo sam da nadoknadim zaostatak u rundama i izjednačim na 1:1. Ali u trećoj rundi je bugarski reprezentativac imao više koncentracije. – rekao je blago potišteno Veljko Ristić.

     Vera Jovanović je sa velikim entuzijazmom došla na Evropsko prvenstvo. Kao aktuelni šampion Srbije i vicešampion KUP-a, znala je da je čeka lavovska borba.

  •      Imala sam sreće da u prvom kolu budem slobodna. Prvi meč je bio sa Nađom Ralić (TK Banjica – Beograd), koja je pobedila sa 2:0 bugarku Petya Mladenova. Iako sam sa njom već radila na državnom prvenstvu, ipak sam morala da budem oprezna. Uspela sam da iskoristim istu taktiku i dođem do željene pobede. U četvrtfinalu na tatamiju je naspram mene stala Amanda Hukić (Bosna i Hercegovina). Kako je bila viša od mene, morala sam svoj plan da izvedem do perfekcije. Međutim, način suđenja glavnog arbitra me načisto izbacio iz koloseka. Upravo tu moju taktiku je onemogućio i time olakšao mojoj protivnici prolaz. Kasnije se ispostavilo da je upravo ona uzela titulu evropskog šampiona. – rekla je ipak zadovoljno Vera Jovanović.

     Najbolji na KUP-u Srbije i aktuelni državni vicešampion Teodor Mitić za vrlo malo je ostao bez medalje.

  •      Maksimalno sam bio skoncentrisan na ovo takmičenje. Poslušao sam sve savete trenera i to je urodilo plodom prva dva meča. Deklasirao sam ukrajinskog reprezentativca Pavlo Papp. Sa 2:0 sam mu pokazao da još treba da vežba. Zatim je usledila borba sa Strahinjom Tresiglavić (TK Favorit – Novi Sad). Mislio sam da ćemo se sresti na KUP-u Srbije ali ipak nismo. On je tada uspeo da pobedi Veljka Ristića. Našao sam pravi način da mu priđem i pokažem sebe u najboljem svetlu. U četvrtfinalu na naspram mene izašao je veoma nezgodni Ulvi Mammadov iz Azerbejdžana. Gledajući sa trenerom njegov prethodni meč, napravili smo dobru taktiku. U prvoj rundi se uopšte nisam snašao. Ali zato je druga bila daleko neizvesnija. On je ipak fortunu imao na svojoj strani i dobio je rezultatom 27:25 u poslednjoj sekundi. Kasnije se domogao srebrne medalje izgubivši od fenomenalnog moldavca Gabriel Derenov.  – rekao je delimično zadovoljan Teodor Mitić.

 

     Osvrt na takmičenja i uspeh na istom, napravio je i trener Kluba.

  •      Iako je izostala medalja, rezultat je bio zadovoljavajući. Nastup na ovako velikom takmičenju je uspeh sam po sebi. Nadomak odličja sa Evropskog prvenstva za pionire bili su Vera i Teodor. Video se nedostatak iskustva sa ovako velikih nastupa. Ali raduje činjenica da im za bolji rezultat vrlo malo fali. O nivou učesnika je iluzorno govoriti jer se ipak radi o Prvenstvu starog kontinenta. Ovo učešće siguran sam da predstavlja samo vetar u leđa za naše pulene. – rekao je glavni trener KBS Naisus-a – Nebojša Anđelković.

     U narednom periodu KBS Naisus očekuje nekoliko takmičenja. U zavisnosti od finansija učešće će se uzeti i na nekim od međunarodnih turnira. U planu je učešće na Korio Open – Blace (12.novembar) i Elit Open – Beograd (18.novembar). Ostaju i pripreme za Evropsko prvenstvo u formama u austrijskom Insbruku (24.-26.novembar).