Klub borilačkih sportova „Naisus“ je u proteklog vikenda učestvovao na međunarodnom turniru – Elit open 2023. Tom prilikom takmičari KBS Naisus-a uspeli su da se okite sa 10 medalja – 5 zlatnih, 3 srebrnih i 2 bronzane.

     Sportska hala „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu je 18.novembra ugostila oko 600 takmičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije. Oko 50 ekipa izvelo je svoje pulene da se oprobaju u olimpijskoj disciplini ali i u formama.

Ekipa KBS Naisus (s leva na desno): Teodor Mitić, Uroš Đorđević, Lazar Jovanović, Jelena Stevanović (pomoćni trener), Stefan Rašković, Veljko Ristić, Danica Jovanović, Vera Jovanović, Neda Mišić, Jakov Zazić, Vasilije Petrović, (dole) Nebojša Anđelković (glavni trener)

 •      Nakon Prvenstva starog kontinenta usledio je tradicionalni međunarodni turnir – Elit open 2023. Na ovom takmičenju 10-oro naših takmičara je uzelo učešće. Mogao je da se vidi zavidan nivo kvalitetnih takmičara. Ekipa KBS Naisus-a ovog puta je osvojila 10 odličja – 5 zlatnih, 3 srebrna i 2 bronzana. Imajući u vidu (malo je reći) skromnu pomoć Grada za celu godinu, i samo učešće je ogroman uspeh. Opet ponavljam da čelnici Grada i Opštine i našoj deci trebaju pomoći većim finansijama. – rekao je prvi čovek KBS Naisus-a – Milan Anđelković.

     Ekipu KBS Naisus-a na Elit-u (galerija) činili su:

 • Danica Jovanović – bronza,
 • Jakov Zazić – bronza,
 • Vera Jovanović – srebro,
 • Neda Mišić – srebro,
 • Veljko Ristić – srebro,
 • Uroš Đorđević – zlato,
 • Vasilije Petrović – zlato,
 • Teodor Mitić – zlato,
 • Lazar Jovanović – zlato (najbolji takmičar 6-7 god.),
 • Stefan Rašković – zlato (najbolji takmičar 8-9 god.).

     Danica Jovanović i Neda Mišić kao manje iskusne nisu uspele da pobede svoje protivnice. Danica je poklekla pred srebrnom Nevenom Nikolin (TK Eurošped – Vršac) a Neda pred zlatnom Petrom Babić (TK Herkules – Beograd). Takođe i Jakov Zazić tek skuplja takmičarskog iskustva. Za razliku od svojih klupskih drugarica, imao je bolji nastup pobedivši Mihaila Gobeljića (TK Vidikovac – Beograd). Ali već u narednom kolu je zaustavljen od srebrnog Stefana Korolejića (TK Herkules – Beograd).

Jakov Zazić

     Vera Jovanović je uspela da dobije bitku nad Sofijom Prole (TK Herkules – Beograd). Aktuelnog šampiona Srbije je čekala lavovska borba protiv šampionke KUP-a – Teodore Janković (TK Imperium – Zemun). I ovog puta je srebrna Teodora bila neprelazna prepreka. Kako se ne bi vratila bez medalje, u formama je osvojila srebro, kao jedina naša učesnica u tehničkoj disciplini. Veljko Ristić je u prvom kolu pokazao svoj kvalitet. Savladao je Đorđa Krstića (TK Vukovi – Beograd). U sledećem kolu dobio je Nikolu Ivaniševića (TK Sparta – Novi Sad). Ali u finalu je ipak pružio ruku za nijansu boljem klupskom drugaru – Teodoru Mitiću.

Teodor Mitić i Veljko Ristić

     Ponovo su oni najmlađi od najmlađih bili na visini zadatka. Ređali su pobedu nad pobedom bez obzira što su radili na samom kraju takmičenja. Naime, Vasilije Petrović je bio bolji od Uroša Petrovića (TK Broj 1 – Kragujevac). Takođe, Uroš Đorđević je izvojevao pobede i nad Danijelom Žlabrovecom (TK Elit – Inđija) i nad Filipom Živkovićem (TK Kinder – Topola).

 • U prvom meču sam pobedio Kristijana Žlabroveca (TK Elit – Inđija), čiji je brat blizanac izgubio od našeg Urketa. U finalu sam se sreo sa Petrom Bjelobabom (TK Vukovi – Beograd). Prethodno je dobio Aleksu Kalentića (TK Elit – Inđija). Iako je rezultat bio 2:0 za mene, bila je to dobra borba. Ovim pobedama sam uspeo da osvojim ne samo zlato već i pehar za najboljeg takmičara u konkurenciji 6-7 godina. – rekao je prezadovoljan mlađani Lazar Jovanović.

Uroš Đorđević i Lazar Jovanović 

 

     I sada je aktuelni državni vicešampion i osvajač KUP-a Srbije Teodor Mitić, bio veoma dobar.

 •      Maksimalnom koncentracijom sam ovim takmičenjem završio pripreme za Balkanski šampionat. Poslušao sam sve savete trenera i to je urodilo plodom. Deklasirao sam Vojina Vojinovića (TK Pobednik – Beograd). Sa 2:0 sam mu pokazao da još treba da vežba. Zatim je usledila borba sa Strahinjom Tresiglavić (TK Favorit – Novi Sad). Ponovio se susret sa Evropskog pionirskog prvenstva. Opet sam mu na pravi način prišao i pokazao sebe u najboljem svetu. U finalu naspram mene izašao je klupski drugar – Veljko Ristić. Kako se veoma dobro poznajemo, to je borba bila veoma izjednačena. Prvu rundu sam dobio na preglasavanje sudija. Dok sam u drugoj uspeo da provučem udarac više. – rekao je zadovoljno Teodor Mitić.

     Još jedan od najboljih takmičara bio je i Stefan Rašković.

 •      Iz treninga u trening vežbao sam određenu taktiku ali i menjao raniju, koja nije uspevala dovoljno. Tek sada sam uspeo da prihvatim i upotrebim trenerove savete. Iznenadio sam tako i svoje protivnike, koji su manje ili više viši od mene. Nikola Dragičević (TK Sparta – Novi Sad) je bio prvi protivnik koga sam dobio. U polufinalu je bilo žestoko sa dobrim znancem – Vukom Jankovićem (TK Azija – Beograd). Finale je izgledalo kao borba Davida i Golijata jer je protivnik bio za glavu viši od mene. Marko Sabljak (TK Šampion – Beograd) i ja smo napravili pravi mali spektakl pošto je to bio i poslednji meč takmičenja. Ipak sam nakon izjednačenja, uspeo da pobedim sa 2:1 i time osvojim zlato. Takođe sam izabran za najboljeg takmičara u konkurenciji 8-9 godina. – rekao je prezadovoljan mladi Stefan Rašković.

Stefan Rašković i Lazar Jovanović

     U ekipnom plasmanu KBS Naisus postiže sledeće rezultate:

 • 3.mesto za pionire 10-11 godina,
 • 3.mesto za pionire 8-9 godina,
 • 2.mesto za pionirke 6-7 godina,
 • 1.mesto za pionire 6-7 godina,
 • 1.mesto za sve pionire 6-7 godina.

     Osvrt na takmičenja i uspeh na istim, napravio je i trener Kluba.

 •      Još jedan u nizu rezultata koji govore da smo na pravo putu. Ovog puta su učešće uzeli samo najmlađi. Samim tim ovo predstavlja veoma dobar uspeh a i ekipni plasman to dokazuje. Ne mogu da istaknem niti jednog pojedinca jer su svi bili odlični. Iz ekipe koja putuje za Sarajevo, sada je jedino Teodor učestvovao. Neka ovako bude uspešno i Balkansko prvenstvo, a nadam se da će i ostatak tima dati sve od sebe. – rekao je glavni trener KBS Naisus-a – Nebojša Anđelković.

     Već narednog vikenda KBS Naisus očekuje dva značajna takmičenja. Četvoročlani tim putuje na Balkanski šampionat – Sarajevo, BiH (24.-25.novembar). Nastupiće Teodor Mitić, Nina Stojković, Ljiljana Nikolić i Ilija Ničić. Dok će se tročlana ekipa predstaviti na Evropskom prvenstvu u formama u austrijskom Insbruku (24.-26.novembar). Ekipu čine najiskusniji članovi Jelena Stevanović, Uroš Mitrović i Nebojša Anđelković.

Tehnička reprezentacija Srbije