Клуб борилачких спортова „Наисус“ је у протеклом периоду учествовао на Балканском и Европском првенству 2023. Том приликом такмичари КБС Наисус-а извојевали су сребрну на Балканском и бронзану медаљу на Европском првенству.

     Спортска хала „Горан Ченгић“ у Сарајеву је 24. и 25.новембра угостила преко 530 такмичара из 11 земаља. Такмичење је отворио председник Балканске теквондо уније – др Метин Сахин. Ради као декан Факултета спорта Селџук универзитета од 2019.год. Као освајач европских и светских одличја, изабран је за председника Турске теквондо федерације 2003.год. Такође је од 2004.год. члан одбора Светске теквондо федерације. Актуелни је потпредседник Европске теквондо федерације. 2015.год. бива изабран у Кућу славних.

  •      Мала али одабрана екипа учествовала је Балканском првенству у Сарајеву. 4-оро наших такмичара је дало све од себе у олимпијској дисциплини. Нажалост већ пар година се на овом такмичењу не раде и форме, иначе би наша екипа била бројнија. Овог пута је освојена само једна али вредна сребрна медаља. Остали нису имали спортске среће да се оките неким одличјем. И само учешће је огроман успех, имајући у виду (мало је рећи) скромну помоћ Града за целу годину. Опет понављам да челници Града и Општине и нашој деци требају помоћи већим финансијама. – рекао је први човек КБС Наисус-а – Милан Анђелковић.

     

     Екипу КБС Наисусна Балканском првенству (галерија) чинили су:

  • Илија Ничић – 9.место,
  • Љиљана Николић – 9.место,
  • Теодор Митић – 5.место,
  • Нина Стојковић – сребро.

     Илија Ничић није могао да изађе на крај са сребрним Мариом Вуковићем (Црна Гора). Такође ни Теодор Митић није боље прошао. Борбу за медаљу је изгубио од сребрног Владислава Крастева (Бугарска). За разлику од својих клупских другара, Љиљана Николић имала је бољи наступ победивши Меву Озцелик (Турска). Али већ у наредном колу је заустављена од Lorigla Hysa (Албанија).

     Једина балканска медаља била је сребрна Нине Стојковић.

  •      У првом мечу сам победила Амну Шамић (БиХ). У полуфиналу дочекала ме одлична Нина Бољевић (Црна Гора). Претходно је добила Ecrin Yildiz (Турска). Била је то неизвесна борба, али сам ипак успела да дођем до финала. Тамо ме сачекала искусна Ема Махмутовић (БиХ). Након резултата 1:1 у рундама и мог вођства до само пар секунди до краја, тренутак деконцентрације је утицао да резултат треће рунде буде 6:6. На моју жалост она је проглашена за победницу. Желела бих да се овом приликом јавно захвалим Миодрагу Јовановићу (ТК Арес). Како је мој тренер био заузет, он је повео и нашу екипу. – рекла је презадовољна млада вицешампионка Балкана – Нина Стојковић.

 

     Поред Балканског шампионата, такмичари КБС Наисус-а учествовали су на Првенству старог континента у формама. Оно је одржано у аустријском Инсбруку (24.-26.новембар) у Olympiaworld спортској арени. Такмичење је окупило преко 460 такмичара из целе Европе. Такође се тамо такмичило и око 50 паратеквондиста. Након 30 година се у Инсбрук враћа европско првенство у теквондоу. После дугих 8 година суше Техничка репрезентација Србије осваја европску медаљу. Управо они који су је некада успешно водили и враћали се са светским и европским медаљама, сада то поново чине али као такмичари.

     Пут Аустрије кренула је најискуснија екипа КБС Наисус-а (галерија) коју су чинили:

  • Јелена Стевановић – 23.место,
  • Урош Митровић – 10.место,
  • Небојша Анђелковић – бронза.

Бронзани тим (с лева на десно): Небојша Анђелковић, Коста Тодоровић и Бранислав Куруца 

  •      Иако смо Урош и моја маленкост морали да сносимо све трошкове учешћа, исплатило се освајањем европске медаље. Првенствено се морам захвалити Браниславу Куруци на стрпљењу и синхронизацији тима али и Кости Тодоровићу као члану тима. Такође је умногоме утицала и експертиза Љубише Ракића у исправљању одређених детаља. Поред поменутих, не мање важан сегмент је организација СПОЈИ (Српска православна омладина Инсбрука) и велики пријатељ Владимир Влајић. Наиме, као и сада тако и пре више од 13 година од када траје познанство и пријатељство, помоћ је стигла репрезентацији. Како је део репрезентације морао сам да финансира пројекат – Европско првенство Инсбрук 2023, то без ове помоћи сигурно не би било могуће. Самим тим поново би се репрезентација вратила без медаље. – рекао је бронзани са европског првенства – Небојша Анђелковић.

Освајачи бронзане медаље и представник СПОЈИ (с лева на десно): Небојша Анђелковић, Владимир Влајић и Бранислав Куруца

     Поред бронзаног тима, из Аустрије се са медаљама враћају и паратеквондисти. Душан Марисављевић је освојио бронзану а Теодора Јовић сребрну медаљу. Мора се нагласити да су и они морали сами да финансирају одлазак на Европски шампионат. До краја године ће КБС Наисус учествовати на КУП-у Пријатељства у главном граду Молдавије – Кишњеву (09.децембар). Након тога следи припрема за полагање ученичких звања и 10-одневни распуст.

Освајачи медаља – Небојша Анђелковић и Нина Стојковић