Klub borilačkih sportova „Naisus“ je u proteklom periodu učestvovao na Balkanskom i Evropskom prvenstvu 2023. Tom prilikom takmičari KBS Naisus-a izvojevali su srebrnu na Balkanskom i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

     Sportska hala „Goran Čengić“ u Sarajevu je 24. i 25.novembra ugostila preko 530 takmičara iz 11 zemalja. Takmičenje je otvorio predsednik Balkanske tekvondo unije – dr Metin Sahin. Radi kao dekan Fakulteta sporta Seldžuk univerziteta od 2019.god. Kao osvajač evropskih i svetskih odličja, izabran je za predsednika Turske tekvondo federacije 2003.god. Takođe je od 2004.god. član odbora Svetske tekvondo federacije. Aktuelni je potpredsednik Evropske tekvondo federacije. 2015.god. biva izabran u Kuću slavnih.

  •      Mala ali odabrana ekipa učestvovala je Balkanskom prvenstvu u Sarajevu. 4-oro naših takmičara je dalo sve od sebe u olimpijskoj disciplini. Nažalost već par godina se na ovom takmičenju ne rade i forme, inače bi naša ekipa bila brojnija. Ovog puta je osvojena samo jedna ali vredna srebrna medalja. Ostali nisu imali sportske sreće da se okite nekim odličjem. I samo učešće je ogroman uspeh, imajući u vidu (malo je reći) skromnu pomoć Grada za celu godinu. Opet ponavljam da čelnici Grada i Opštine i našoj deci trebaju pomoći većim finansijama. – rekao je prvi čovek KBS Naisus-a – Milan Anđelković.

     

     Ekipu KBS Naisus-a na Balkanskom prvenstvu (galerija) činili su:

  • Ilija Ničić – 9.mesto,
  • Ljiljana Nikolić – 9.mesto,
  • Teodor Mitić – 5.mesto,
  • Nina Stojković – srebro.

     Ilija Ničić nije mogao da izađe na kraj sa srebrnim Mariom Vukovićem (Crna Gora). Takođe ni Teodor Mitić nije bolje prošao. Borbu za medalju je izgubio od srebrnog Vladislava Krasteva (Bugarska). Za razliku od svojih klupskih drugara, Ljiljana Nikolić imala je bolji nastup pobedivši Mevu Ozcelik (Turska). Ali već u narednom kolu je zaustavljena od Lorigla Hysa (Albanija).

     Jedina balkanska medalja bila je srebrna Nine Stojković.

  •      U prvom meču sam pobedila Amnu Šamić (BiH). U polufinalu dočekala me odlična Nina Boljević (Crna Gora). Prethodno je dobila Ecrin Yildiz (Turska). Bila je to neizvesna borba, ali sam ipak uspela da dođem do finala. Tamo me sačekala iskusna Ema Mahmutović (BiH). Nakon rezultata 1:1 u rundama i mog vođstva do samo par sekundi do kraja, trenutak dekoncentracije je uticao da rezultat treće runde bude 6:6. Na moju žalost ona je proglašena za pobednicu. Želela bih da se ovom prilikom javno zahvalim Miodragu Jovanoviću (TK Ares). Kako je moj trener bio zauzet, on je poveo i našu ekipu. – rekla je prezadovoljna mlada vicešampionka Balkana – Nina Stojković.

 

     Pored Balkanskog šampionata, takmičari KBS Naisus-a učestvovali su na Prvenstvu starog kontinenta u formama. Ono je održano u austrijskom Insbruku (24.-26.novembar) u Olympiaworld sportskoj areni. Takmičenje je okupilo preko 460 takmičara iz cele Evrope. Takođe se tamo takmičilo i oko 50 paratekvondista. Nakon 30 godina se u Insbruk vraća evropsko prvenstvo u tekvondou. Posle dugih 8 godina suše Tehnička reprezentacija Srbije osvaja evropsku medalju. Upravo oni koji su je nekada uspešno vodili i vraćali se sa svetskim i evropskim medaljama, sada to ponovo čine ali kao takmičari.

     Put Austrije krenula je najiskusnija ekipa KBS Naisus-a (galerija) koju su činili:

  • Jelena Stevanović – 23.mesto,
  • Uroš Mitrović – 10.mesto,
  • Nebojša Anđelković – bronza.

Bronzani tim (s leva na desno): Nebojša Anđelković, Kosta Todorović i Branislav Kuruca 

  •      Iako smo Uroš i moja malenkost morali da snosimo sve troškove učešća, isplatilo se osvajanjem evropske medalje. Prvenstveno se moram zahvaliti Branislavu Kuruci na strpljenju i sinhronizaciji tima ali i Kosti Todoroviću kao članu tima. Takođe je umnogome uticala i ekspertiza Ljubiše Rakića u ispravljanju određenih detalja. Pored pomenutih, ne manje važan segment je organizacija SPOJI (Srpska pravoslavna omladina Insbruka) i veliki prijatelj Vladimir Vlajić. Naime, kao i sada tako i pre više od 13 godina od kada traje poznanstvo i prijateljstvo, pomoć je stigla reprezentaciji. Kako je deo reprezentacije morao sam da finansira projekat – Evropsko prvenstvo Insbruk 2023, to bez ove pomoći sigurno ne bi bilo moguće. Samim tim ponovo bi se reprezentacija vratila bez medalje. – rekao je bronzani sa evropskog prvenstva – Nebojša Anđelković.

Osvajači bronzane medalje i predstavnik SPOJI (s leva na desno): Nebojša Anđelković, Vladimir Vlajić i Branislav Kuruca

     Pored bronzanog tima, iz Austrije se sa medaljama vraćaju i paratekvondisti. Dušan Marisavljević je osvojio bronzanu a Teodora Jović srebrnu medalju. Mora se naglasiti da su i oni morali sami da finansiraju odlazak na Evropski šampionat. Do kraja godine će KBS Naisus učestvovati na KUP-u Prijateljstva u glavnom gradu Moldavije – Kišnjevu (09.decembar). Nakon toga sledi priprema za polaganje učeničkih zvanja i 10-odnevni raspust.

Osvajači medalja – Nebojša Anđelković i Nina Stojković