Клуб борилачких спортова „Наисус“ је након Првенства Србије, узео учешће на међународном турниру Астерикс КУП. На поменутом такмичењу освојено је 15 медаља – 10 златних, 2 сребрне и 3 бронзане.

     Хала „Чаир“ у Нишу је 14. и 15.маја угостила је преко 1.600 такмичара свих узрасних конкуренција. Такмичење је окупило 161 екипу из БиХ, Бугарска, Грчка, Кипар, Мађарска, Македонија, Малта, Молдавија, Немачка, Република Српска, Словенија, Турска, Украјина, Француска, Црна Гора, Чешка и домаћин Србија.

 

 •       Поново КБС Наисус постиже успех и то на (до сада) највећем турниру у Србији. Биланс одличја овог пута био је 10 златна, 2 сребрна и 3 бронзана. Било је у плану да још неколицина такмичара наступи. Међутим мањи здравствени проблеми али и дисциплинске казне (услед лоших оцена и неадекватног понашања), смањили су наш тим. У екипном пласману формаши су заузели четврто место у свеукупном поретку. Мушки пионири А класе били су трећи, док се међу свим пионирима А класе Наисус нашао на 7.месту. Имајући у виду величину такмичења, успех је више него велики. Надамо се да ће челницима и ови резултати бити доказ нашег успешног рада, који ће директно зависити од помоћи Града и/или Општине. – рекао је први човек КБС Наисус-а – Милан Анђелковић.

     Екипу КБС Наисус-а (галерија) овог пута чинили су:

 • Љиљана Николић – 5.место,
 • Јана Миленковић – 5.место,
 • Лазар Јовановић – 5.место,
 • Страхиња Живковић – 5.место,
 • Мила Живковић – бронза,
 • Стефан Рашковић – бронза,
 • Андреј Станковић – бронза,
 • Лина Марковић – сребро,
 • Теодор Митић – сребро и 2 злата,
 • Вера Јовановић – 2 злата,
 • Вељко Ристић – злато,
 • Павле Костић – злато,
 • Лена Вељковић – злато,
 • Асениа Пулина – злато,
 • Урош Митровић – 2 злата.

      Првог дана наступиле су наше кадеткиње у борбама и формаши. Јана Миленковић је изгубила борбу за медаљу од сребрне Vasiliki Papadopoulou (South Hellenic taekwondo union). Лена Вељковић добила је резултатом 9:7 Asteria Karantaki (A.S. Poligyroy), али изгубила од Niki Dimanopoulou (AC Antolikos Pileas). Две победе је имала Љиљана Николић. У првој је савладала Charisia Zarkada (AC TKD Santorini Lions) а затим и Rafaela Antonioy (Koan taekwondo club) са 16:5. Нажалост остала је без медаље јер је изгубила од вицешампиона Србије – Ленке Михаиловић (ТК Шабац – Шабац).

      Формаши КБС Наисус-а су били на висини задатка. У појединачној конкуренцији наступили су: Вера Јовановић и Теодор Митић као пионири, Лена Вељковић као кадет, док је Урош Митровић наступио као сениор. Имали смо и два пара. Пионирски пар чинили су Вера и Теодор, док је сениорски био Урош и бугарска такмичарка Асениа Пулина. Сви поменути освојили су златна одличја јер су имали и најбољи перформанс. Остаје жал неосвајања пехара за екипни пласман а фалило је пар поена. КБС Наисус је морао да се задовољи поделом 4.места са пријатељским клубом – ТК Дае Хан из Ниша.

 

      Другог дана наступио је најмлађи тим у борбама. Иако су сви пружили свој максимум, ипак се нису сви окитили медаљама.

 •      Након освајања државног првенства успео сам да освојим и злато на овако великом такмичењу. Драго ми је што сам успео и неке захтевне технике да пробам и њима да поентирам. У финалу сам победио Athanasios Manolis (AC Alkimos) резултатском разликом преко 20 поена. Тиме сам заслужио да будем најбољи пионир у конкуренцији 6-7 година. – рекао је са осмехом на лицу шампион Србије – Павле Костић.

 

  Неки од наших такмичара срели су се са конкурентским знанцима. То је био случај са Теодором Митићем – актуелним шампионом Србије и вицепрваком Балкана. У првом колу добио је Panagiotis Mpletas (AC Kallimachos Didimoteichou) резултатом 24:12. Полуфинале је добио златним бодом, победивши Уроша Ђурђевића (ТК Астерикс). У финалу се срео са старим знанцем – финалистом Балканског шампионата. Cocirla Leonard (WT-A Club) из Молдавије, иначе актуелни првак Балкана, ипак је био непремостива препрека. Најбоље је пласиран такмичар из Србије у конкуренцији пионира 8-9 година али остаје жал за златом.

 

 •      Оправдао сам титулу првака и освојио Астерикс КУП. Bogdan Dimitrov (SC Phoenix) из Бурагске је победио Egon Nahaba (SSSNR 6) из Молдавије резултатом 38:15. Тиме се пласирао у финале самном. Успео сам да га победим разликом преко 20 поена. Ово златно одличје ми је до сада највеће искуство и надам се да ћу успешно наставити освајање медаља. – рекао је задовољно златни Вељко Ристић.

 

     Вера Јовановић је након освајања чак 2 златна одличја у формама, заказала у борбама. Наиме, почело је убедљивом победом над Solakoudi Nikoleta (A.S.G. Didymoteixoy) са 22:0. Међутим, у борби са Niya Stoyanova (Sung-Rhee Atlantic) из Бугарске температура је учинила своје. Резултатом 8:16 није се пласирала даље.

 •      Заиста сам поносан на целу екипу која је учестовала. Чак и они најмлађи озбиљно су схватили своје улоге. Свака част свима која су наступили јер заиста расту у велике шампионе. Ово представља историјски момент за теквондо у Нишу али и Србији, јер се по први пут одржало такмичење са оволиким бројем учесника. Иако остаје жал за још пар медаља задовољан сам постигнутим успехом.  – рекао је главни тренер КБС Наисус-а – Небојша Анђелковић.

     Клуб још увек не престаје са такмичењима. Следеће што нас очекује јесте или у Крагујевцу – Престиж КУП (29.маја) или Грмеч Опен (04.јуна) у Обреновцу. Поменута такмичења ће зависити од финансијске могућности Клуба односно такмичара.