Klub borilačkih sportova „Naisus“ je nakon Prvenstva Srbije, uzeo učešće na međunarodnom turniru Asteriks KUP-u. Na pomenutom takmičenju osvojeno je 15 medalja – 10 zlatnih, 2 srebrne i 3 bronzane.

     Hala „Čair“ u Nišu je 14. i 15.maja ugostila je preko 1.600 takmičara svih uzrasnih konkurencija. Takmičenje je okupilo 161 ekipu iz BiH, Bugarska, Grčka, Kipar, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Republika Srpska, Slovenija, Turska, Ukrajina, Francuska, Crna Gora, Češka i domaćin Srbija.

 

 •       Ponovo KBS Naisus postiže uspeh i to na (do sada) najvećem turniru u Srbiji. Bilans odličja ovog puta bio je 10 zlatna, 2 srebrna i 3 bronzana. Bilo je u planu da još nekolicina takmičara nastupi. Međutim manji zdravstveni problemi ali i disciplinske kazne (usled loših ocena i neadekvatnog ponašanja), smanjili su naš tim. U ekipnom plasmanu formaši su zauzeli četvrto mesto u sveukupnom poretku. Muški pioniri A klase bili su treći, dok se među svim pionirima A klase Naisus našao na 7.mestu. Imajući u vidu veličinu takmičenja, uspeh je više nego veliki. Nadamo se da će čelnicima i ovi rezultati biti dokaz našeg uspešnog rada, koji će direktno zavisiti od pomoći Grada i/ili Opštine. – rekao je prvi čovek KBS Naisus-a – Milan Anđelković.

     Ekipu KBS Naisus-a (galerija) ovog puta činili su:

 • Ljiljana Nikolić – 5.mesto,
 • Jana Milenković – 5.mesto,
 • Lazar Jovanović – 5.mesto,
 • Strahinja Živković – 5.mesto,
 • Mila Živković – bronza,
 • Stefan Rašković – bronza,
 • Andrej Stanković – bronza,
 • Lina Marković – srebro,
 • Teodor Mitić – srebro i 2 zlata,
 • Vera Jovanović – 2 zlata,
 • Veljko Ristić – zlato,
 • Pavle Kostić – zlato,
 • Lena Veljković – zlato,
 • Asenia Pulina – zlato,
 • Uroš Mitrović – 2 zlata.

      Prvog dana nastupile su naše kadetkinje u borbama i formaši. Jana Milenković je izgubila borbu za medalju od srebrne Vasiliki Papadopoulou (South Hellenic taekwondo union). Lena Veljković dobila je rezultatom 9:7 Asteria Karantaki (A.S. Poligyroy), ali izgubila od Niki Dimanopoulou (AC Antolikos Pileas). Dve pobede je imala Ljiljana Nikolić. U prvoj je savladala Charisia Zarkada (AC TKD Santorini Lions) a zatim i Rafaela Antonioy (Koan taekwondo club) sa 16:5. Nažalost ostala je bez medalje jer je izgubila od vicešampiona Srbije – Lenke Mihailović (TK Šabac – Šabac).

      Formaši KBS Naisus-a su bili na visini zadatka. U pojedinačnoj konkurenciji nastupili su: Vera Jovanović i Teodor Mitić kao pioniri, Lena Veljković kao kadet, dok je Uroš Mitrović nastupio kao senior. Imali smo i dva para. Pionirski par činili su Vera i Teodor, dok je seniorski bio Uroš i bugarska takmičarka Asenia Pulina. Svi pomenuti osvojili su zlatna odličja jer su imali i najbolji performans. Ostaje žal neosvajanja pehara za ekipni plasman a falilo je par poena. KBS Naisus je morao da se zadovolji podelom 4.mesta sa prijateljskim klubom – TK Dae Han iz Niša.

 

      Drugog dana nastupio je najmlađi tim u borbama. Iako su svi pružili svoj maksimum, ipak se nisu svi okitili medaljama.

 •      Nakon osvajanja državnog prvenstva uspeo sam da osvojim i zlato na ovako velikom takmičenju. Drago mi je što sam uspeo i neke zahtevne tehnike da probam i njima da poentiram. U finalu sam pobedio Athanasios Manolis (AC Alkimos) rezultatskom razlikom preko 20 poena. Time sam zaslužio da budem najbolji pionir u konkurenciji 6-7 godina. – rekao je sa osmehom na licu šampion Srbije – Pavle Kostić.

 

  Neki od naših takmičara sreli su se sa konkurentskim znancima. To je bio slučaj sa Teodorom Mitićem – aktuelnim šampionom Srbije i viceprvakom Balkana. U prvom kolu dobio je Panagiotis Mpletas (AC Kallimachos Didimoteichou) rezultatom 24:12. Polufinale je dobio zlatnim bodom, pobedivši Uroša Đurđevića (TK Asteriks). U finalu se sreo sa starim znancem – finalistom Balkanskog šampionata. Cocirla Leonard (WT-A Club) iz Moldavije, inače aktuelni prvak Balkana, ipak je bio nepremostiva prepreka. Najbolje je plasiran takmičar iz Srbije u konkurenciji pionira 8-9 godina ali ostaje žal za zlatom.

 

 •      Opravdao sam titulu prvaka i osvojio Asteriks KUP. Bogdan Dimitrov (SC Phoenix) iz Buragske je pobedio Egon Nahaba (SSSNR 6) iz Moldavije rezultatom 38:15. Time se plasirao u finale samnom. Uspeo sam da ga pobedim razlikom preko 20 poena. Ovo zlatno odličje mi je do sada najveće iskustvo i nadam se da ću uspešno nastaviti osvajanje medalja. – rekao je zadovoljno zlatni Veljko Ristić.

 

     Vera Jovanović je nakon osvajanja čak 2 zlatna odličja u formama, zakazala u borbama. Naime, počelo je ubedljivom pobedom nad Solakoudi Nikoleta (A.S.G. Didymoteixoy) sa 22:0. Međutim, u borbi sa Niya Stoyanova (Sung-Rhee Atlantic) iz Bugarske temperatura je učinila svoje. Rezultatom 8:16 nije se plasirala dalje.

 •      Zaista sam ponosan na celu ekipu koja je učestovala. Čak i oni najmlađi ozbiljno su shvatili svoje uloge. Svaka čast svima koja su nastupili jer zaista rastu u velike šampione. Ovo predstavlja istorijski moment za tekvondo u Nišu ali i Srbiji, jer se po prvi put održalo takmičenje sa ovolikim brojem učesnika. Iako ostaje žal za još par medalja zadovoljan sam postignutim uspehom.  – rekao je glavni trener KBS Naisus-a – Nebojša Anđelković.

     Klub još uvek ne prestaje sa takmičenjima. Sledeće što nas očekuje jeste ili u Kragujevcu – Prestiž KUP (29.maja) ili Grmeč Open (04.juna) u Obrenovcu. Pomenuta takmičenja će zavisiti od finansijske mogućnosti Kluba odnosno takmičara.