Klub borilačkih sportova „Naisus“ je uzeo učešće na Evropskim školskim borilačkim igrama. Tom prilikom je osvojeno 5 odličja – 4 srebrna i 1 bronzano. KBS Naisus je jedini niški klub koji je uzeo učešće na ovom takmičenju u tekvondou.

     Evropska školska sportska federacija osnovana je marta 2020.god. i članica je Međunarodne školske sportske federacije. Cilj iste je popularizacija školskog sporta među decom i omladinom. Njen predsednik je naš proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković. Svojim uticajem uspeo je da između ostalog u Srbiju dovede Evropske školske borilačke igre. Pomenute Igre ugostila je Hala 2 beogradskog sajma i to nekoliko sportova, među kojima i tekvondo. Preko 2.300 takmičara iz cele Evrope uzelo je učešće na ovom prestižnom takmičenju.

  •      Drago mi je što smo deo istorije školskog sporta. Želeo bih da čestitam g.Željku Tanaskoviću na organizaciji Evropskih školskih borilačkih igara. Bez obzira što dolazi iz kolektivnog sporta, ipak je dugogodišnji sportski radnik. Nakon okončanja veoma uspešne igračke karijere, posvećuje život školskom sportu. Septembra 2021.god. naš Klub je učestvovao na Svetskim školskim Igrama – Školarijadi. Tada su osvojene 3 bronze a sada u Niš donosimo 5 odličja – 4 srebrna i 1 bronzano. I ove medalje predstavljaju dokaz čelnicima Grada i Opštine da i naša deca zavređuju veću finansijsku pomoć. – rekao je prvi čovek KBS Naisus-a – Milan Anđelković.

Ekipa KBS Naisus (s leva na desno): Teodor Mitić, Nebojša Anđelković (trener), Veljko Ristić, Ilija Ničić, Vera Jovanović, Ljiljana Nikolić

 

     Ekipu KBS Naisus-a (galerija) ovog puta činili su: 

  • Ilija Ničić – bronza,
  • Vera Jovanović – srebro,
  • Teodor Mitić – srebro,
  • Veljko Ristić – srebro,
  • Ljiljana Nikolić – srebro.

     Jedini bronzani ovog puta bio je Ilija Ničić. Kako mu je ovo vatreno krštenje rezultat je i više nego odličan. U polufinalu je snage odmerio sa Daniil Maidaniuk iz Ukrajine. Daleko iskusniji ali i viši protivnik, uspeo je da prođe u finale. I predaja Vuka Manića (nekadašnjeg člana KBS Naisus-a) išla je u prilog tome da je Ilija naišao na nepremostivu prepreku.

     Ljiljana Nikolić je nakon velikog iskustva na Asteriks KUP-u uspela da se okiti evropskom školskom medaljom. Prva prepreka joj je bila Unguru Rebeca iz Rumunije. Odmornija Rumunka je ipak poklekla u borbi za finale jer nije mogla da nađe adekvatan odgovor za odbranu Ljiljane.

  •      Nakon pobede nad Rumunkom, u finalu sam radila sa Alina Huzenko iz Ukrajine. Dobro sam joj parirala i čak povela u prvoj rundi. U drugoj sam imala priliku da završim meč, ali nijanse su presudile. U trećoj i odlučujućoj rundi je Ukrajinka ipak bila bolja. Nadam se da ćemo se u budućnosti opet sresti ali da će rezultat biti drugačiji. Sada se okrećem državnom prvenstvu u nadi da će neko od odličja pripasti meni. – rekla je zadovoljno Ljiljana Nikolić.

     Mlađi takmičari su ponovo bili na visini zadatka. Vera Jovanović je startovala pobedom nad Anjom Cvetinović (TK Omega – Beograd). Sa druge strane nažalost je bronzom morala da se zadovolji i Ana Krstić (TK Banjica – Beograd). U finalu se Vera našla sa Sofiia Mul iz Ukrajine. Srčanost i borbenost Vere nije bila dovoljna za pobedu, te je osvojila srebrno odličje. Veljko Ristić je bio neprikosnoven u polufinalu jer je pobedio sa lakoćom Savu Vujisića iz Crne Gore. U finalu ga je sačekao Sava Milenković (TK Banjica – Beograd) a nakon pobede nad Harun Nuseynov iz Azerbejdžana. Bila je to lavovska borba gde su šanse bile izjednačene. Zakazivanje opreme i gubitak kartice za video pregled, direktno su uticali na pobedu. Svaka čast protivniku ali još će se susretati na takmičenjima. Za sada „samo“ srebrno odličje za Veljka Ristića.

  •      Imao sam zagrevanje sa Andrejem Šućur iz Republike Srpske jer sam ga veoma lako dobio. U polufinalu sam pobedio Vuka Jankovića (TK Omega – Beograd). Time sam mu se „osvetio“ za pobedu nad Stefanom Raškovićem na Asteriks KUP-u. U finalu sam na tatami stao sa Maksym Yermakov iz Ukrajine. Prethodno je savladao Mihajla Brusina (TK Zrenjanin – Zrenjanin) ali i Kamil Ismayilov iz Azerbejdžana. Daleko se bolje snašao moj protivnik i morao sam da pružim ruku sada boljem od sebe. – rekao je srebrni Teodor Mitić.

     Osvrt na takmičenje i uspeh na istom, napravio je i trener Kluba.

  •      Rezultat ponovo ostaje u drugom planu jer je samo učešće istorijsko. Međutim zadovoljan sam postignutim uspehom, ali i dobrim delom napretka mojih pulena. Vratili smo se sa PET EVROPSKIH ODLIČJA. Bilo je u planu još par naših takmičara da učestvuje ali nažalost finansijska situacija je bila presudna. Upravo iz tog razloga i sa moje strane kao trenera molim Grad Niš da nas bolje sagleda. Takođe bih iskoristio priliku da se zahvalim svojoj kolegenici Ivani Arsić iz Saveza za školski sport Srbije na svesrdnoj pomoći.– rekao je glavni trener KBS Naisus-a – Nebojša Anđelković.

     Sa takmičenjima će se nastaviti već za vikend. KBS Naisus će nastupiti na državnom prvenstvu za kadete (03.jun) u Beogradu. Dan kasnije (4.jun) u Obrenovcu nastupiće i na međunarodnom turniru Grmeč Open.