Klub borilačkih sportova „Naisus“ je ovu polusezonu započeo turnirom pod nazivom Olimpijski tekvondo talenti 2024. Tom prilikom takmičari KBS Naisus-a osvojili su 3 odličja – po jedno zlatno, srebrno i bronzano. Pored pomenutog takmičenja, glavni trener Kluba – Nebojša Anđelković  postao je prvi Srbin koji je polagao u Kukivonu (sedištu tekvondoa u Južnoj Koreji).

     Nakon letnje takmičarske pauze i pripremnog perioda, usledilo je i prvo takmičenje. Takmičenje je organizovano 06.oktobra u sportskom kompleksu „Gornja Malina“ nadomak Sofije (Bugarska). Kvantitet ekipe nažalost nije bio veći kako iz finansijskih tako i iz zdravstvenih razloga.

     Ekipu, predvođenu Urošem Mitrovićem, činili su:

  • Vasilije Petrović – 5.mesto,
  • Pavle Kostić – bronza,
  • Teodora Petrović – srebro,
  • Veljko Ristić – zlato.

     U periodu od 05. do 20.oktobra u Seulu (Južna Koreja) boravio je glavni trener KBS Naisus-a – Nebojša Anđelković (galerija). Višestruki razlozi i namere trasirali su ovaj daleki put. Na predlog Ljubiše Rakića, stigao je poziv od organizatora i uzeto je učešće na Svetskom tekvondo samitu. Odgovorna osoba i generalni organizator samita bio je Jun Lee (Sabunim – 9.DAN). Sa veoma jasnom vizijom i svrhom, okupio je velike poznavaoce i zaljubljenike tekvondo veštine.

  •      Misija Globalne tradicionalnog tekvondoa federacije jeste oživljavanje tekvondoa kao veštine. Ponovno učenje osnova tekvondoa ali i konstantno podsećanje na načela i pravila jeste očuvanje istog. Time se ponovo povezujemo sa njegovim korenima, koja sežu i hiljadama godina u prošlost, i pre nego što je utemeljen današnji naziv. Ne nipodaštavajući savremeni tekvondo sport, želja je da se prikaže tekvondo u širem smislu. Takođe nam je cilj da u društvu budemo što markantniji. Time ćemo privući i svetski poznate kompanije jer će u okviru i budućih samita biti prisutne na Business Expo. Ove godine je bilo desetak kompanija, ali se iskreno nadam da će ih već sledeće biti bar dvostruko ili trostruko više. Povezivanjem ljudskih resursa činimo zajednički rast daleko bržim i većim. Samim tim ćemo omogućiti afirmaciju tradicionalnog tekvondoa i kao jedne od bitnih spona u savremenom društvu i životu. Zahvaljujem se svim učesnicima i sponzorima ali i pomoći znalaca tekvondoa u objašnjenju segmenata istog. Lee Kyu Hyung (Sabunim – 9.DAN)nekadašnji predsednik Kukivona, Kim Eun Seop (Sabunim – 9.DAN) predsednik TKDD (taekwondo defence) federacije, Kang Dae Seok (Sabunim – 9.DAN)neporaženi šampion u razbijanju. – rekao je nakon uspešno završenog samita njen glavni organizator – Jun Lee (Sabunim – 9.DAN).

Potpisivanje sporazuma sa Taekwondo promotion foundation – Jun Lee i prof. Jung Heon Kim

     Nakon završetka samita, organizovano je i polaganje za visoka zvanja u glavnoj instituciji tekvondoa – Kukivonu. Sam ispit sastoji se iz dva dvočasovna treninga, a zatim usledio i sam čin polaganja. Testiranje je odrađeno pod nadzorom visokih zvaničnika Kukivona nosioca najvišeg zvanja u tekvondou. Na tom polaganju našao se i Nebojša Anđelković.

  •      Po završetku samita krenuli smo put Kukivona. Tenzija je rasla kako smo se približavali a naročito videvši komisiju, koja je neke od prethodnih polagača vraćala po nekoliko puta. Dao sam sve od sebe i uspeo da zadovoljim zadate kriterijume. Podršku sa tribina pružili su mi Ioan Tiurean (Sabumnim – 7.DAN) Rumunija i pionir tekvondoa u bivšoj SFRJ Miroslav Brežan (Sabunim – 9.DAN) – Hrvatska. Polagati u postojbini tekvondoa a pritom biti prvi koji je to uradio pod zastavom Srbije, velika je čast i odgovornost. Siguran sam da će ovo biti jak vetar u jedra ka budućim uspesima. Sav ovaj trud i napor ne bi bili mogući bez podrške porodice i prijatelja. Ovog puta posebno se moram zahvaliti Ljubiši Rakiću (za moje predlaganje i svu pomoć) ali i Ioan Tiurean za svu podršku. Takođe moram pomenuti i Sabunim Jun Lee za fenomenalnu organizaciju samita i za internacionalnu mogućnost povezivanja i razmene iskustava. – rekao je Nebojša Anđelković (Sabumnim – 6.DAN).

Prvi Srbin polagač u Kukivonu – Nebojša Anđelković

     Pored pomenutog, boravak u Koreji iskorišćen je i za dodatnu edukaciju. Veliku zahvalnost za pruženo znanje ali i druženje mora se odati Chang Hoo Lee (Sabunim – 9.DAN)Koreja. Predstavlja jednog od savetnika Kukivona i autora Tekvondo biblije. Upoznavanje sa kulturom i tradicijom ove zemlje dalekog istoka i Seulom – kao njenom prestonicom, bilo je nesvakidašnje u njegovom društvu. Takođe zahvalnost ide i svetski poznatom velikanu tekvondoa – Ik Pil Kang (Sabunim – 9.DAN)Koreja. Jedan je od četvorice tekvondo majstora koji je učestvovao u konstrukciji modernih pravila suđenja formi. Detalji u izvođenju tehnika kao i male tajne velikih majstora, umnogome će doprineti kvalitetu u metodologiji podučavanja tekvondoa.

Tekvondo edukacija (s leva na desno): Nebojša Anđelković i Ik Pil Kang

     Posle edukacije na samom izvoru tekvondoa, KBS Naisus se priprema za jedan od glavnih ciljeva ove polusezone. Prvo takmičenje koje nas očekuje jeste KUP Srbije (02.-03.novembar, Beograd).

Opuštanje u korejskom restoranu (s leva na desno): Nebojša Anđelković, Ioan Tiurean (Batman) i Chang Hoo Lee (Master Blue)