Get Adobe Flash player
Prev Next

7 медаља на 1.Кондор КУП-у

18.06.2018.

              Протеклог викенда (16.јуна) у спортској хали "Асикс арена" у Софији одржан је 1.Кондор КУП (како у техничким дисциплинама тако и у борбама) на којима су такмичари КБС Наисус-а освојили...

Cela vest...

12 медаља на Астерикс КУП-у 2018

28.05.2018.

              Након 13 медаља на државном првенству, такмичари КБС Наисус-а на међународном такмичењу Астерикс КУП-у освојили су 12 медаља - 7 златних, 4 сребрних и 1 бронзану.

Cela vest...

13 медаља на Првенству Србије за КБС Наи…

22.05.2018.

              Протеклог викенда (20.априла) у спортској хали "Визура" одржано је Првенство Србије на коме су такмичари КБС Наисус-а освојили су 13 медаља - 7 златних, 2 сребрне и 4 бронзаних.

Cela vest...

Ђорђе двоструки шампион

16.04.2018.

              За викенд (15.априла) КБС Наисус је учествовао на Отвореном првенству Шапца на коме су освојена 3 одличја - 2 златна и 1 сребрно, док је у Бугарској освојена бронзана медаља.

Cela vest...

Исидора првак државе а Вук трећи

05.04.2018.

              За викенда (31.марта) КБС Наисус је учествовао на Првенству Србије за пионире и сениоре на коме су освојена 2 одличја - 1 златно и...

Cela vest...

Опстанак теквондоа на Олимпијским Играма

            Опстанак теквондоа на Олимпијским Играма је под знаком питања а коначну одлуку ће донети Међународни Олимпијски Комитет у септембру месецу ове године.

            Наиме, одлука МОК-а јесте да се на летњим Олимпијским Играма нађу представници 25 различитих спортова али такође тиме и направити једну врсту освежења тј. избацити оне спортове који су незанимљиви публици. Након четири олимпијска циклусана којима је теквондо пуноправна чланица олимпијске породице, слиди одлука МОК-а о томе да ли ће овај борилачки спорт остати стална олимпијска чланица или ће Рио де Жанеиро 2016.год. бити последња станица. Између осталог, зависи ће и од домаћина Олимпијаде 2020.год. а у конкуренцији су Мадрид (Шпанија), Токио (Јаоан) и Истамбул (Турска). Како све три земље кандидати, а нарочито Шпанија (једно злато и три сребрна олимпијска одличја) и Турска (једно златно, три сребрна и два бронзана одличја; од тога Сервет Тазегул има златну и бронзану олимпијску медаљу), представљају велесиле у теквондо спорту, то даје једну дозу смирености у ишчекивању коначне одлуке.

          

            Овогодишњи датуми који су битни за олимпијске спортове, а самим тим и теквондо, јесу:

·      12. или 13.фебруар - тада ће г.Franco Carraro(италијански члан МОК-а) да предложи који спортови могу изгубити титулу члана олимпијске породице,

·      26.мај - Олимпијска програмска комисија ће Управном Одбору МОК-а предложити спортове који би се могли наћи на Олимпијским Играма, што ће се дешавати у Санкт Петерсбургу (Русија) током Sport Accord конвенције,

·      7.семптембар - у Буенос Аиресу (Аргенстина) ће се одржати 125. Заседање Међународног олимпијског комитета, на коме ће коначну реч већинским гласањем дати делегати.

            Критеријуми који се узимају у обзир у оквиру гласања су:

1.   универзалност спорта на свим нивоима - спорт мора бити приступачан сваком ко жели да тренира, мислећи се притом и на квантитет такмичара,

2.   медијска подршка - мора бити праћен од стране великог броја гледалаца а самим тим што више заступљен у медијима, тачније телевизији,

3.   добро управљање - Међународне федерације олимпијских спортова мора да поштују Повељу МОК-а и аутономију олимпијског покрета у свим његовим акцијама.

            Светска теквондо федерација је учинила доста тога, како би се приближила титули стандардног члана олимпијске породице. Наиме, теквондо сваким даном стиче све већу популарност у свету, што говори и информација да ову борилачку вештину вежба 70 милиона људи. Такође, према неким истраживањима после Светске фудбалске федерације (ФИФА), WTFпредставља једну од најбројнијих по броју чланица - чак 204, што је 30% више него ли у 2010.год. Од тога 143 чланице (односно 70%) су учествовале на квалификацијама за Олимпијске Игре.

            Једна од великих примедби WTF-у била је слаба тј. недовољна интернационализација организације. Како би и ту препреку успешно прескочили, WTF одлучује да седиште премести управо у Лозану (Швајцарска), где је иначе и седиште Међународног Олимпијског Комитета. Приближивши се МОК-у, WTF није желео ништа да препусти случају већ је на челним позицијама поставио спортске раднике, који су се доказивали временом а да нису корејског порекла. У том смислу на месту Генералног секретара WTF-а долази швајцарац Jean-Marie Ayer, Председник такмичарске комисије Philippe Bouedo (Француска), док на месту Судијске комисије бива постављен Chakir Chelbat (Шведска). Поред тога чланови осталих комисија те на осталим функцијама налазе се представници са свих континената и то:

  • Афричка теквондо унија - 4 представника из 4 земаља,
  • Азијска теквондо унија - 11 представника из 8 земаља,
  • Европска теквондо уника - 12 представника из 10 земаља,
  • Панамеричка теквондо унија - 6 представника из 6 земаља,
  • Теквондо унија Океаније - 2 представника из 2 земље.

            Оно што ће утицати јесте чињеница да су на претходних четири Олимпијских Игара, медаље освајали такмичари из чак 28 земаља. Посматрајући најсјајнија одличја, примат су раније имале азијске земље. Међутим, у Лондону је Европа била доминантнија него ли такмичари других континената, узевши 5 златних, 4 сребрних и 7 бронзаних медаља, док је преосталих 32 одличја поделило чак 22 земље. Постоје и они чија ће именабити исписана златним олимпијским словима, јер су успели да освоје по два златна и једно бронзано одличје на чак 3 Олимпијске Игре, а то су: Hadi Saei (Иран),Steven Lopez (САД), и Hwang Kyung Seon (Кореја). Оно што је значајно јесте и то да су поједине земље смао у теквондоу освојиле олимпијске медаље и/или направиле историјске успехе. Један од таквих успеха представља и прво појављивање српске делегације на Олимпијским Играма у Лондону те освајање златне олимпијске медаље Милице Мандић.

            Увођењем електронских оклопа и video replay-а те посебне квалификације међународних судија (од којих само 30 суди на ОИ од њих 5.000), WTF успева да елиминише пристрасност и субјективност, самим тим се у први план истиче фер плеј и транспарентност у постизању поена. Из свих ових те много других разлога, верујемо и искрено се надамо да ће теквондо само учврститисвоју позицију у оквиру олимпијске породице те да ће 7.септембра у Буенос Аиресу (Аргентина) коначно добити статус стандардног члана.

Пријатељи клуба

Статистика

visitors by country counter

Клуб Борилачких Спортова "Наисус", ул. Јастребачка 27, 18110 Ниш
Матични број: 17811819, ПИБ: 106793321, Текући рачун: 105-21580-85
Телефони:  +381 64 288 5 992 ; +381 61 248 91 61