Get Adobe Flash player
Prev Next

16 медаља и пехар на КУП-у Србије

25.09.2018.

              На управо одржаном КУП-у Србије такмичари КБС Наисус-а освојили су 16 медаља - 11 златних, 1 сребрну и 4 бронзаних, као и пехар за 2.место у екипном пласману.

Cela vest...

Урош је поново шампион Балкана

15.09.2018.

              На Балканском шампионату у Румунији члан КБС Наисус-а и Техничке репрезентације Србије - Урош Митровић, поново се окитио златним одличјем и понео титулу првака Балкана.

Cela vest...

Власина камп и 8.година Клуба

13.08.2018.

              Камп на Власини је поново с поносом понео епитет међународни, окупивши притом 80 учесника из Србије, Бугарске и Македоније. У оквиру истог одржано је и такмичење у недељу 05.августа,...

Cela vest...

168 медаља у првој половини 2018.год.

21.07.2018.

              Сумирајући прву половину 2018.године са 14 такмичења, на којима су такмичари КБС Наисус-а узели учешће, у Ниш су донели чак 168 медаља - 83 златних, 50 сребрних и 35...

Cela vest...

7 медаља на 1.Кондор КУП-у

18.06.2018.

              Протеклог викенда (16.јуна) у спортској хали "Асикс арена" у Софији одржан је 1.Кондор КУП (како у техничким дисциплинама тако и у борбама) на којима су такмичари КБС Наисус-а освојили...

Cela vest...

Takmičari Naisus-a oštećeni na KUP-u Srbije

          Takmičari Naisus-a, koji su se po prvi put okušali na KUP-u Srbije, neslavno su prošli i to ne njihovom krivicom već krivicom sudija, koje su ne jednom već oba puta oštetili našu decu.

          KUP Srbije, održan 02.oktobra u Hali sportova na Novom Beogradu, pored Prvenstva Srbije, predstavlja zvanično takmičenje u organizaciji Tekvondo asocijacije Srbije. Ovog puta KUP Srbije je održan samo u konkurenciji pionira i kadeta, te samo u borbama, za razliku od prethodnih godina kada je održavan u svim uzrasnim konkurencijama te i formama. (Napomena: 2010.god. je KUP Srbije u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji u borbama bio zasebno zakazan za kraj godine, međutim usled ne dovoljno dobrih razloga Upravnog odbora TAS otkazan je 7 dana pre samog takmičenja.) 230 takmičara iz 23 kluba okupilo se u Hali sportova, od čega sem TK "Astra - Niš" i našeg kluba, nijedan klub južno od Beograda nije učestvovao na ovom takmičenju.

          Klub su predstavljali Panić Predrag (10 god.) Mitrović Uroš (11 god.) u kategoriji pionira +40kg, kojima je ovo bio prvi KUP Srbije na kome su se oprobali. Nažalost, ovo takmičenje će po lošem pamtiti jer se desilo da su žrebom dobili protivnike iz istog kluba (TK "Pobednik" iz Beograda) te na isti način bili oštećeni od strane sudija. Nedozvoljenim tehnikama su se njihovi protivnici poslužili te dobili zasluženo direktno negativan poen (gam-jeom), nakon čega je usledio prekid borbe, koji je trajao duže od 1 minuta. Po pravilu sudija nakon isteka te minute proglašava za pobednika takmičara nad kim je izvršena nedozvoljena radnja, tj. za poraženog onog koji je tu tehniku uputio.

(Član 19. Postupci za prekidanje borbe

          Kada takmičenje treba zaustaviti zbog povrede jednog ili obojice takmičara, sudija u borilištu preduzima sledeće mere:

          4. U slučaju da nastavak borbe nakon jednog minuta nije moguć, takmičar koji je izazvao povredu nekim zabranjenim postupkom koji će biti kažnjen opomenom GAM-JEOM izgubiće borbu.

             6. Kada se proceni da je u opasnosti zdravlje takmičara zbog gubitka svesti ili očigledno opasnog stanja, sudija u borilištu će odmah prekinuti borbu i narediti da mu se pruži prva pomoć. Sudija će proglasiti da je borbu izgubio onaj takmičar koji je izazvao povredu ukoliko se smatra da je ona bila rezultat zabranjenog napada koji će se kazniti opomenom GAM-JEOM, a u slučaju da se napad ne smatra podložnim opomeni GAM-JEOM, on će odlučiti ko je pobednik na osnovu rezultata borbe pre zaustavljanja vremena.

 

Objašnjenje 1:

          Kad sudija utvrdi da borba ne može da bude nastavljena zbog povrede ili neke druge urgentne situacije, onda on preduzima sledeće korake:

          1) Ukoliko je situacija kritična kao npr. ako je takmičar izgubio svest ili je teško povređen pa je vreme od suštinskog značaja, odmah mora da bude pružena prva pomoć i borba mora da bude prekinuta. U tom slučaju rezultat se određuje na sledeći način:

          a) Izazivač povrede izgubiće borbu ukoliko je povreda bila rezultat zabranjenog postupka kažnjivog sa GAM-JEOM.

          e) Ako je nastavak borbe nakon jednog minuta nemoguć, o borbi će se odlučiti u skladu sa tačkom 1) ovog člana.)

 

          Da problem bude još i veći, ne samo da su se oglušile "najiskusnije" sudije o ova pravila, već su i dobro donešenu odluku sudije u borilištu, a nakon vršenja pritiska trenera TK "Pobednik", glavni sudija (Leonard Budima) preinačio. Ovim se prekršilo još jedno pravilo koje u ovakvim situacijama nalaže okupljanja Arbitražnog odbora.

(Član 20. Sudije u borilištu i bodovne sudije

          2. Obaveze

          (3) Sudija u borilištu ima pravo da donosi odluke nezavisno i u skladu sa propisanim pravima.

          3. Odgovornost za presudu

          Odluke koje donesu sudija u borilištu i bodovne sudije biće konačne i biće odgovorni Arbitražnom odboru.)

 

          Iako je održan sudijski seminar samo nedelju dana ranije (25.septembra u Beogradu), očigledno da nije urodio plodom, kada se dešavaju ovakve kardinalne greške. Takođe na ovom seminaru očigledno nisu praktično ništa probale sudije, koje su uglavnom neiskusne, te su bodovale tehnike koje su završavale SAMO na štitnicima za podlaktice. Ovo nas navodi na pitanje: Da li se na pravi način vrši edukacija sudija i da li je to dovoljno ?!

Пријатељи клуба

Статистика

visitors by country counter

Клуб Борилачких Спортова "Наисус", ул. Јастребачка 27, 18110 Ниш
Матични број: 17811819, ПИБ: 106793321, Текући рачун: 105-21580-85
Телефони:  +381 64 288 5 992 ; +381 61 248 91 61