Get Adobe Flash player
Prev Next

Ђорђе двоструки шампион

16.04.2018.

              За викенд (15.априла) КБС Наисус је учествовао на Отвореном првенству Шапца на коме су освојена 3 одличја - 2 златна и 1 сребрно, док је у Бугарској освојена бронзана медаља.

Cela vest...

Исидора првак државе а Вук трећи

05.04.2018.

              За викенда (31.марта) КБС Наисус је учествовао на Првенству Србије за пионире и сениоре на коме су освојена 2 одличја - 1 златно и...

Cela vest...

КБС Наисус освојио 70 медаља на Лиги Гра…

28.03.2018.

              Овог викенда (10.марта) КБС Наисус је био веома успешан на Лиги Града Ниша и Полетарац КУП-у на којима је освојио укупно чак 70 одличја - 34 златних, 21 сребрну...

Cela vest...

КБС Наисус у Зрењанину освојио 14 медаља

28.03.2018.

              Овог викенда (03.марта) КБС Наисус је учествовао на Отвореном првенству Зрењанина на коме је освојио чак 14 одличја - 4 златних, 8 сребрних и...

Cela vest...

Припреме ТК Бањица у Нишу

13.02.2018.

              У току школског распуста, нишки теквондисти имали су прилику да обогате своје искуство тренирајући са такмичарима из београдског теквондо клуба Бањица.

Cela vest...

Taegeuk Poomsae (učeničke forme)

 

TAEGEUK POOMSAE predstavlja korejski naziv za učeničke forme, te se nameće pitanje: ”Šta je definicija forme?” Možemo samo da pokušamo da damo definiciju, ali u startu znamo da ćemo da obuhvatimo samo delić onoga što poomsae stvarno predstavlja. Neki od stručnjaka su objašnjenje našli u navodima vežbi koje deluju na organizam i na psihu samog izvođača: vežbe razvoja mišića (kako snage, brzine, izdržljivosti s'jedne strane, tako i "memorije mišića" sa druge strane), vežbe disanja, vežbe ravnoteže, vežbe koncentracije. Isti stručnjaci navode i elemente sadržane u poomsae: koncentracija, žestina i silina, preciznost, ravnoteža, pravilno disanje, pravilno usmerenje pogleda, pravilan posturalni položaj, sinhronizovanost pokreta, tenzija i relaksacija.

 

    Ako bismo sagledali zasebno pojmove TAEGEUK i POOMSAE ni tada ne bi došli do pravog značenja formi, jer sam termin POOMSAE označava formu, šablon, rutinu i sl., dok TAEGEUK u bukvalnom prevodu znači velika večnost (TAE-velika, GEUK-večnost). Značenje TAEGEUK POOMSAE u celini predstavlja potpun pristup, što samo donekle uvodi u objašnjenje pravog značenja.

 

Pomenućemo nekoliko definicija preuzete od eksperata iz naših krajeva (Hrvatske i Srbije):

 

  • SVAKA TAEGEUK POOMSAE PREDSTAVLjA ZAMIŠLjENU BORBU PROTIV VIŠE NAPADAČA, KOJA SE ODVIJA PO TAČNO UTVRĐENOM REDU, SAOBRAZNO ODREĐENOM ZADATKU.
  • FORME SU RAZUMNO RASPOREĐENI OSNOVNI POKRETI U KOJIMA SE BORITE S NEKOLIKO PRIVIDNIH PROTIVNIKA U RAZLIČITIM OKOLNOSTIMA UPOTREBLjAVAJUĆI UVEK SVRSISHODNE TEHNIKE ZA ODBRANU I ZA NAPAD U RAZLIČITIM PRAVCIMA.
  • FORME PREDSTAVLjAJU BORBU PROTIV ZAMIŠLjENIH PROTIVNIKA, U KOJOJ SE VEŽBAČ KREĆE PO TAČNO ODREĐENOJ ŠEMI I IZVODI UNAPRED ODREĐENE SERIJE ODBRAMBENIH I NAPADAČKIH TEHNIKA.

 

    Ne možemo a da ne pomenemo činjenicu da postoji ukupno dvadeset i četiri forme, čime je simbolički prikazan ljudski život, koji je u poređenju sa večnošću kratak kao jedan dan (dvadeset i četiri časa). Ove forme su podeljene na šesnaest učeničkih (osam taegeuk pommsae i osam palgwe poomsae) i osam majstorskih formi, gde svaka ponaosob ima svoje značenje, a samim tim i način izvođenja. Zajedničko za sve forme je da, pored činjenice da telo zauzima pravilan stav sve vreme, forma počinje i završava na istom mestu, što personifikuje kretanje materije u prirodi i univerzumu. Ovakva personifikacija se (po budizmu i po tom pitanju njoj sličnim religijama) odnosi i na život svih živih bića pa i čoveka, tako što se nakon smrti sva bića reinkarniraju te ponovo zažive i tako se zatvara jedan začarani krug, u kom važi pravilo da je svaki kraj ustvari novi početak.

 

UM I JANG

 

    Na razvoj tekvondo veštine (misleći pri tom na način razmišljanja, a manje obraćajući pažnju na takmičarski deo, iako je veliki uticaj i na taj segment imao) TAOIZAM predstavlja jednu od karika, kojom je koncipirana logika i filozofija razmišljanja tekvondo boraca, naročito ako se misli na nekadašnja vremena. Ovom filozofijom je ceo univerzum uslovno podeljen na negativnu i pozitivnu stranu odnosno UM i JANG, koji su (u zavisnosti od religije, filozofije tj. zemlje) poznati još kao JIN i JANG (kineski) ili IN i JO (japanski). UM i JANG ustvari predstavlja dualitet univerzuma grafički prikazan u obliku kruga (već pomenuto pravilo da je kraj samo novi početak), podeljen valovitom linijom na dva jednaka dela. Po shvatanjima istočnjaka UM je zemaljski i negativan princip, pasivna strana, smanjenje organskih funkcija; dok je JANG nebeski i pozitivan princip, označava akciju i kretanje, kao i pojačanu funkciju organa. Balans između ove dve suprotnosti održava neprestana dinamička ravnoteža i kretanje energije (KI). Ako pogledamo u odnosu na taegeuk poomsae UM predstavlja fizičku disciplinu pokreta ali u pozadini je predstavnik iracionalnog i višeg senzibiliteta, dok JANG predstavlja duhovnu moć koncentracije ali u pozadini je pokazatelj proračunatog i praktičnog intelekta. U objašnjenjima svake poomsae ponaosob će se dvopolnost UM i JANG na njihovim primerima bolje razumeti.

 

TRIJAGRAMI

 

    Trijagrami predstavljaju grafički prikaz taegeuk poomsae, gde svaki od trijagrama simbolizuje ne samo kretanje u određenoj već i pokušaj grafičkog prikaza načina na koji je izbalansirana svaka od formi. Da čine segment univerzuma vidi se iz činjenice da su trijagrami raspoređeni oko samog simbola UM i JANG na unapred predodređen način. Svaki od trijagrama predstavlja stranu sveta ali i članove porodice, za koju su smatrali da čini osnovu zdravog i normalnog života (što važi i dan danas). Kako im samo ime kaže (trijagrami), sastoje se iz tri linije koje mogu biti pune (kada se kretanje vrši po dva koraka u stranu), kao i isprekidane (kada se kretanje vrši samo po jedan korak u stranu). Značenje svake poomse, a samim tim i svakog trijagrama koji je obeležava, biće objašnjeni u delu gde se svakoj poomse prilazi zasebno.

simbol

Taegeuk simboli

 

TAEKWONDO POOMSAE

 

TAEGEUK IL (1) JANG

1

Predstavlja prvu formu koja se poredi sa počecima stvaranja, začetka života. Trijagram KEON, te i sama taegeuk il jang, predstavlja raj (odnosno JANG) ili nebo i svetlost, što ima veze s'tim da sa neba dolaze elementarni činioci života (kiša, svetlost). Ideja simbola neba i svetlosti je da prikaže um učenika, koji mora biti dovoljno prostran (kao nebo) i dovoljno svetao (kao sjaj sunca), da bi bez lutanja i kretanja stranputicom krenuo put napretka. Pokreti odišu jednostavnošću što predstavlja glavni princip kojim se vodimo pri učenju kretanja i tehnika, a tim principom se moramo voditi i pri stvaranju nove ličnosti (koju izgrađujemo učeći i pridržavajući se načela tekvondoa). Trijagram takođe označava JUG kao stranu sveta i OCA koji figurativno predstavlja začetak porodice.

TAEGEUK I (2) JANG

2

Taegeuk i jang je predstravljena trijagramom TAE koji personifikuje jezero u čijim se dubinama kriju misterije i blaga, misleći se pri tom na bogatstvo koje poseduje samo onaj koji se može radovati i sitnim stvarima. Pokreti u formi ukazuju na limitiranost koju čovek poseduje, sa kojom ne treba da se pomiri i koja može da se prevaziđe, te tom činjenicom izaziva osećaj ushićenosti, radosti i sreće. Trijagram označava i JUGO-ISTOK i NAJMLAĐU ĆERKU kao člana porodice.

TAEGEUK SAM (3) JANG

3

Taegeuk sam jang označena je sa trijagramom RI, čiji je simbol vatra koja predstavlja moćnu pokretačku silu, element koji je tokom istorije bitno uticao na razvoj svih živih bića a naročito čoveka. Sa jedne strane kao pomažući segment (koristeći se u prvobitnoj zajednici za ogrev, odnosno osvetljenje i dr.), dok sa druge strane kao katastrofalna stihija (koja i dan danas zadaje problema čovečanstvu). Upravo ova činjenica nam daje objašnjenje i odgovor na pitanje zbog čega su pokreti puni živosti i impulsivni, ali takođe i veoma ritmični bez suvišnog "trošenja energije". Trijagram označava i ISTOK, kao i DRUGU ĆERKU.

TAEGEUK SA (4) JANG

4Taegeuk sa jang označena JIN trijagramom koji simbolizuje grom i grmljavinu, a time predstavlja proces buđenja i inicijacije energije. Grom predstavlja jednu od najsnažnijih i najmoćnijih prirodnih pojava, koja dolazi sa neba a absorbovana od strane zemlje. Na taj način se prikazuje veza između neba i zemlje kao dva dijametralno suprotna elementa u prirodi, a opet povezana tako da ne mogu jedan bez drugog. Posmatrajući simbol koji predstavlja forma dobijamo način rada forme, te bi pokreti trebali biti impresivni, ostavljajući bez daha posmatrača, kao i grom kada se rasprostre po nebeskom svodu. Trijagram označava SEVERO-ISTOK i NAJSTARIJEG SINA.

TAEGEUK OH (5) JANG

5

Taegeuk o jang predstavljena SEON trijagramom koji simbolizuje vetar. Način izvođenja pete forme treba da se podudara sa simbolom kojim je predstavljena, a to su dva načina - sa jedne strane pokreti su mirni i ravnomerni (što predstavlja blagi povetarac) dok sa druge strane pokreti su brzi, eksplozivni, razorni (što označava razorne oluje, u koje može vetar da se pretvori). Ovako je prikazana tehnika koja čak iako je mirno i lagano izvedena može imati razorno dejstvo ukoliko je to potrebno. Trijagram takođe označava JUGO-ZAPAD i NAJSTARIJU ĆERKU.

TAEGEUK YOOK (6) JANG

6

Simbol šeste forme ja GAM trijagram koji označava vodu. Istočnjaci su vodi, kao elementu iz prirode, davali poseban značaj, upravo zbog prilagodljivosti, ali i usled toga što može biti mirna (kao stajaća voda jezera) a sa druge strane razorna kao bujica. Te se sa pravom kaže da voda može i planinu da pomeri. Trijagram takođe označava ZAPAD i DRUGOG SINA.

TAEGEUK CHIL (7) JANG

7

Simbol sedme forme je predstavljen trijagramom GAN koji označava planinu. Simbolika planine je u njenom veličanstvenom i impresivnom izgledu i veličini, te označava stabilnost, čvrstinu, nepokretnost, a sa druge strane meditativnost, spokoj, mudrost. Pokreti se u formi izvode tako da se ima osećaj veličanstvenosti i impresivnosti, vredni veličanja posmatrajući bilo koji od simbola koji je opisuju. Trijagram označava SEVERO-ZAPAD i NAJMLAĐEG SINA.

TAEGEUK PAL (8) JANG

8

Simbolika taegeuk pal jang nas vraća na početak primenjujući princip iz prve forme, a to je jednostavnost, i time zatvara krug ponavljajući elemente koje sadrže ostale forme, ali obrađujući ih na kvalitetniji i svesniji način. Trijagram GON predstavlja zemlju, za koju su istočnjaci verovali da simbolizuje izvor života i otelotvorenje stvaralačke energije neba. Takođe simbolizuje i postojanost i čvrstinu, koje ozbiljnost podižu na viši nivo i to preko samoposmatranja, samoizgradnje i usavršavanja. Pokreti, osim što se proveravaju i osvežavaju već naučene tehnike iz predhodnih formi, prožeti su smenom brzih i snažnih kontrakcija mišića, što je neophodno pri pravilnom i kvalitetnom izvođenju ove forme. Trijagram označava i JIN, koji predstavlja kraj početka, zao kraj svega što je dobro sćtim Što moramo imati na umu da sve tame imaju zračak svetlosti. Takođe trijagram označava SEVER i MAJKU, što predstavlja dijametralno suprotnu simboliku od simbolike prve forme, gde se takođe vidi vraćanje na početak, ali u ovom slučaju novi početak.

Пријатељи клуба

Статистика

visitors by country counter

Клуб Борилачких Спортова "Наисус", ул. Јастребачка 27, 18110 Ниш
Матични број: 17811819, ПИБ: 106793321, Текући рачун: 105-21580-85
Телефони:  +381 64 288 5 992 ; +381 61 248 91 61