Get Adobe Flash player
Prev Next

Ђорђе двоструки шампион

16.04.2018.

              За викенд (15.априла) КБС Наисус је учествовао на Отвореном првенству Шапца на коме су освојена 3 одличја - 2 златна и 1 сребрно, док је у Бугарској освојена бронзана медаља.

Cela vest...

Исидора првак државе а Вук трећи

05.04.2018.

              За викенда (31.марта) КБС Наисус је учествовао на Првенству Србије за пионире и сениоре на коме су освојена 2 одличја - 1 златно и...

Cela vest...

КБС Наисус освојио 70 медаља на Лиги Гра…

28.03.2018.

              Овог викенда (10.марта) КБС Наисус је био веома успешан на Лиги Града Ниша и Полетарац КУП-у на којима је освојио укупно чак 70 одличја - 34 златних, 21 сребрну...

Cela vest...

КБС Наисус у Зрењанину освојио 14 медаља

28.03.2018.

              Овог викенда (03.марта) КБС Наисус је учествовао на Отвореном првенству Зрењанина на коме је освојио чак 14 одличја - 4 златних, 8 сребрних и...

Cela vest...

Припреме ТК Бањица у Нишу

13.02.2018.

              У току школског распуста, нишки теквондисти имали су прилику да обогате своје искуство тренирајући са такмичарима из београдског теквондо клуба Бањица.

Cela vest...

Master poomsae (majstorske forme)

 

koryo1KORYO - je prva majstorska forma i dobila je ime po istoimenoj Koryo dinastiji, koja je odbila napade Mongolskih plemena. Upravo je duh tog vremena uticao na način izvođenja forme te svaki pokret oslikava snagu i energiju potrebnu za kontrolisanje i savladavanje Mongola. Izgled forme predstavlja kinesko slovo "seonbae" ili "seonbi" što znači učen ili vešt čovek, te forma odiše snažnim duhom borilačke veštine.

keumgang1KEUMGANG - znači dijamant što predstavlja čvrstinu i težinu, ali takođe je to i naziv najlepše planine u Koreji, kao i oličenje najjačeg ratnika. Tako da pored čvrstine i snage, forma predstavlja i lepotu, ali i ponos onog koji je izvodi.

taebaek1TAEBAEK - je dobio ime po istoimenom gradu koji se nalazi u blizini planinskog lanca Baekdoo. Upravo na na jednoj od planina ovog lanca je legendarni Dangun osnovao Korejsku naciju, te od tada je Baekdoo sveto mesto i simbol Koreje. Sama reč taebaek u bukvalnom prevodu znači lakoća, te se pokreti u formi sa lakoćom izvode ne samo tačno i brzo, već sa odlučnošću i snagom poredeći se sa kolevkom Korejskog naroda. Izgled forme podseća na kinesko slovo koje simbolizuje vezu između neba i zemlje, tj. označava čovekovo postojanje na zemlji zasnovano na nebeskim pravilima.

pyongwon1PYONGWON - predstavlja ogromnu ravnu površinu koja označava izvor života za sva bića. Ova forma se bazira na ideji mira i borbe proizvedenih iz principa porekla i potrebe. Izgled forme predstavlja značajnost porekla i transformaciju veličanstvenosti.

sipjin1SIPJIN - je ime dobila po kineskom simbolu 10, koji predstavlja deset entiteta dugovečnosti, i to: dva nebeska tela (Sunce i Mesec), tri prirodna izvora (planina, voda i kamen), dve biljke (drvo bor i biljka večne mladosti) i tri životinje (kornjača, jelen i vrana), pružajući veru, nadu i ljubav u cilju čovekovog postojanja. Takođe označava i beskonačnu numeraciju kroz decimalni sistem kao i neprekidan razvoj.

jitae1JITAE - naziv izveden iz simbola zemlje, u smislu da se sve rađa iz zemlje i u nju vraća. Kao što Yin i Yang predstavljaju dve neraskidive suprotnosti, tako i zemlja predstavlja i početak i kraj svega. Sa druge strane predstavlja čoveka koji sa obe noge stoji na zemlji sa uperenim pogledom u nebo. Ovo simbolizuje različite aspekte ljudskog postojanja i njegove borbe za opstanak, kao ratnika koji teži ka nebu.

cheonkwon1CHEONKWON - karakteriše se simbolom neba odnosno nebeske neverovatne moći, koja je izvor svega pa i samog kosmosa. Po verovanjima cheonkwon je forma koja predstavlja nešto misteriozno, beskrajno i duboko. Takođe, izgled forme simbolizuje čovek koji silazi sa neba, podređuje se nebeskoj volji, darovan nebeskom snagom, što predstavlja jedinstvo nebesa sa čovekovim postojanjem.

hansoo1HANSU - predstavlja simbol vode koja svojom fluidnošću se lako adaptira u prirodi, a takođe i supstanca od koje zavisi opstanak i rast svih živih bića. Samim tim simbolizuje i rast, snagu i slabosti, velikodušnost, harminiju i adaptabilnost. Međutim, HAN se može različita značenja: brojnost, znatnost, podjednakost, ali takođe i raj i koren koji prožima sve ostalo. Iznad svega voda poseduje karakteristike nesalomivosti i fleksibilnosti, te pokreti u formi su lagani ali tečni kao kap vode koja stremi ka okeanu.

illyo1ILYEO - karakteriše jedinstvo duha (psihe) i tela (materije), koja je preuzeta iz budizma za vreme Šila dinastije. Svastika simbolom je memorisano zauvek učenje Svetog budiste Wonhyo-a, koje govori o ujedinjenju i harmonizacji tela i uma, materije i duha, entiteta "ti" i "ja", odnosno koncentriše se na ostavljanju iza sebe svih materijalnih stvari, opsesija i spoljašnjih uticaja.

Пријатељи клуба

Статистика

visitors by country counter

Клуб Борилачких Спортова "Наисус", ул. Јастребачка 27, 18110 Ниш
Матични број: 17811819, ПИБ: 106793321, Текући рачун: 105-21580-85
Телефони:  +381 64 288 5 992 ; +381 61 248 91 61