Get Adobe Flash player

Јелена – најбоља пионирка Србије

16.12.2019.

              Минулог викенда одржана је годишња додела признања најбољим спортистима и спортским радницима Теквондо асоцијације Србије, међу којима се нашла и чланица КБС Наисус-а – Јелена Стевановић.

Цела вест...

Историјат теквондо вештине

     Taekwondo predstavlja izvedenu borilačku veštinu, koja se kao takva definisala tek 1955.god. u Seulu kao obnovljeni korejski tradicionalni takmičarski sport. Uprkos ovoj činjenici, tekvondo se temelji na staroj korejskoj borilačkoj veštini zvanoj TAE KYON, čiji počeci sežu unatrag 2000 godina. Postoje i materijalni tragovi, koji dokazuju ove teorije, a to su:

  • Freske nađene od strane japanskog arheologa, na kojima su kraljevski ratnici u pozicijama vrlo sličnim današnjoj tekvondo tehnici,
  • Kameni reljefi iz grada Kyongju (prestonici davnašnje Šila kraljevine, 57 god.p.n.e. do 935 god.n.e.) na kojima su sučeljena dva borca u tekvondo pozicijama,
  • Knjiga o borilačkim veštinama koju je napisao Lee Duk Moo 1790.god. po narudžbini kralja Chongio (iz Yi dinastije), u kojoj su prikazane ne samo tekvondo tehnike već i deo gimnastike ali i borbene taktike,
  • Slika Hong Do Kima (čuveni slikar iz Yi dinastije), na kojoj su predstavljena dvojica tekvondo boraca kako se bore pred kraljem i njegovom pratnjom, pokazujući superiornost nožne tehnike nad ručnom.

   Za vreme vladavine Chin Heunga (kralja Šila dinastije) se organizuje elitna škola baraca nazvana HWARANG, u kojoj su borci bili podvrgavani intenzivnom treniranju i u fizičkom i u mentalnom pogledu. Jedan od pokazatelja je priča o hwarang borcu, koja se prenosila sa generacije na generaciju, veruje se da je istinita. Taj hwarang borac je bio sin glavnokomandujućeg Šila vojske, te je nakon jedne bitke zarobljen i izveden pred komandanta Baek Je (jedna od tri kraljevina koje su se nalazile na teritoriji današnje Koreje). Mladi hwarang borac je uspeo ubiti golim rukama dva čuvara, a zatim je KRUŽNIM UDARCEM PETE u OKRETU IZ SKOKA uspeo ubiti komandujućeg generala koji se nalazio na konju; pre nego što su njega samog ubili ostali vojnici.

   Ove činjenice upućuju i na opovrgavanje onih koji tekvondo nazivaju korejskim karateom, naglašavajući da je tekvondo nastao iz Okinawa stila karatea. Te teorije i sam veliki majstor karatea Masutatsu Oyama u svojoj knjizi „To je karate“, opovrgava i prenosi da je sama reč karate najverovatnije nastala od reči KARAT (istoimene južnokorejske provincije), i predpostavlja da se karate razvio iz hwaranga (kao i JU JITSU, koji se kasnije razvija s’jedne strane u JUDO, a sa druge u AIKIDO). Takođe, predpostavka da tekvondo vodi poreklo od KUNG FU veštine, nije tačna uzimajući u obzir da je Bodidharma zaslužan za početak treniranja kung fu-a u Šaolin manastirima. Bodidharma je tek 520 god.n.e. došao iz Indije u Kinu, a počeci tekvondo veštine datiraju pre nove ere.

   Tekvondo izvirno znači „umeće borbe rukama i nogama“, izvedeno iz sekvenci od kojih se sastojisama reč tekvondo. Terminološki rasčlanjene sekvence označavaju sledeće:

  • TAE – predstavlja udarac nogom u skoku,
  • KWON – je udarac, razbijanje rukom,
  • DO – predstavlja put, umeće, veštinu psihološkog, mentalnog usavršavanja.

Пријатељи клуба

Статистика

visitors by country counter

Клуб Борилачких Спортова "Наисус", ул. Јастребачка 27, 18110 Ниш
Матични број: 17811819, ПИБ: 106793321, Текући рачун: 105-21580-85
Телефони:  +381 64 288 5 992 ; +381 61 248 91 61